Άλλες εκδηλώσεις
6 Φεβρουαρίου 2018 Έναρξη
6 Φεβρουαρίου 2018 Λήξη
18:00 Ώρα
Ελλάδα Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα

Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλίνου

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Διάλεξη του Πολιτικού Μηχανικού, δρος Κώστα Ζάμπα, με τίτλο «Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλίνου». Η διάλεξη διοργανώνεται από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την Ελληνική Επιτροπή Σηραγγών και Υπόγειων Έργων και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Το Ευπαλίνειο όρυγμα καταγράφεται από τον Ηρόδοτο ως πρώτο από τα τρία έργα των Σαμίων, τα οποία θεωρεί ως τα μεγαλύτερα από όσα κατασκεύασαν όλοι οι Έλληνες. Πρόκειται για το μεσαίο τμήμα του υδραγωγείου του 6ου αι. π.Χ. και αποτελεί μία σήραγγα, με βαθιά τάφρο κάτω από αυτή, με πήλινους αγωγούς στον πυθμένα του. Το Ευπαλίνειο όρυγμα άρχισε να εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του βουνού και οι δύο κλάδοι του συναντηθήκαν ενδιάμεσα κάτω από τη ράχη του.

Ο δρ Κώστας Ζάμπας θα παρουσιάσει τη μέχρι σήμερα έρευνα γύρω από το Ευπαλίνειο όρυγμα, καθώς και τη διεπιστημονική μελέτη αποκατάστασης της σήραγγας και το εκτελεσθέν έργο, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η επίσκεψη σε όλο το μήκος της, με ασφάλεια και με περισσότερο φως. Θα περιγράψει, επίσης, τα στοιχεία ταυτότητας του μνημείου και θα επιχειρήσει να αναδείξει θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό και την κατασκευή του τούνελ, όπως είναι η χωροθέτησή του, ο προσανατολισμός του, η μέθοδος χάραξης, ο τρόπος οδήγησης της διάνοιξης, η αιτία της γωνιώδους παράκαμψης της ευθύγραμμης πορείας στον βόρειο κλάδο, η μέθοδος εκσκαφής, ο αερισμός του μετώπου και η διάρκεια κατασκευής του αρχαίου έργου.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη για το κοινό.