Άλλες εκδηλώσεις
7 Δεκεμβρίου 2017 Έναρξη
7 Δεκεμβρίου 2017 Λήξη
18:30 Ώρα
Ελλάδα ICOM-Ελληνικό Τμήμα
, Αγ. Ασωμάτων 15, Αθήνα

Τηλ.: 210 3239414
e-mail.: icom@otenet.gr
Ιστοσελίδα

Η γέννηση του κώδικα και τα τέχνεργα της ύστερης αρχαιότητας

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Διάλεξη του δρος Γεώργιου Μπουδαλή (Υπεύθυνος Εργαστηρίου Συντήρησης Χαρτιού-Βιβλίου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) με τίτλο «Η γέννηση του κώδικα και τα τέχνεργα της ύστερης αρχαιότητας».

Η διάλεξη θα εστιάσει στη σχέση του κώδικα –δηλαδή του βιβλίου στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα– με προϋπάρχουσες απλούστερες κατασκευές, όπως οι κυρωμένες πινακίδες, αλλά και με διάφορα καθημερινά τέχνεργα της ύστερης αρχαιότητας, όπως κάλτσες, παπούτσια, υφάσματα, καλάθια κ.ά.

Σκοπός της διάλεξης είναι να δείξει ότι ο κώδικας είναι το τελικό προϊόν μιας μακράς εξελικτικής διαδικασίας, όπου αντικείμενα, τεχνικές και υλικά προσαρμόστηκαν ώστε να εξυπηρετήσουν τη λειτουργική επάρκεια της «νέας» μορφής βιβλίου, που σταδιακά αντικατέστησε την προγενέστερη μορφή του στην αρχαιότητα, το ρολό από πάπυρο.

Μέρος της σχετικής έρευνας πραγματοποιήθηκε με υποτροφία στο Bard Graduate Center της Νέας Υόρκης το 2015 και ολοκληρώνεται με μία έκθεση, σε επιμέλεια του ομιλητή, στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα με τίτλο «The Codex and Crafts in Late Antiquity» και την έκδοση μιας μονογραφίας με τον ίδιο τίτλο.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με στόχο την ανάδειξη του τομέα της Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που οργανώνονται από την Επιτροπή Συντήρησης του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.