Άλλες εκδηλώσεις
30 Ιουνίου 2017 Έναρξη
30 Ιουνίου 2017 Λήξη
21:30 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), Χίος

Τηλ.: 22710 72212
Ιστοσελίδα

Προβολή ντοκιμαντέρ του Στρατή Βογιατζή

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Υπαίθρια θερινή προβολή των ντοκιμαντέρ «Ο τυφλός ψαράς» (Στρατής Βογιατζής/Θέκλα Μαλάμου, Χίος, 2012, 38’) και «Παπόριας» (Στρατής Βογιατζής, Χίος, 2015, 28’), παρουσία του σκηνοθέτη Στρατή Βογιατζή, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Η προβολή των ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μηνιαίου κύκλου προβολών σε μουσεία του Δίκτύου του ΠΙΟΠ με τίτλο «Ιχνηλατώντας τόπους, ανθρώπους και ιστορίες».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Ο τυφλός ψαράς»

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου που, όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. O Γιάννης Κουκούμιαλος έχασε την όραση και το χέρι του στην ηλικία των έντεκα χρόνων από εναπομείνασα νάρκη του πολέμου του 1940. Γεννημένος σε έναν ναυτικό τόπο, στη Λαγκάδα της Χίου, μυείται από μικρό παιδί στην τέχνη του ψαρέματος. Το ντοκιμαντέρ σαλπάρει με τον κυρ-Γιάννη σε ένα ταξίδι που το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώνοντας τις πιο συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Μέσα από τα μάτια αυτού του ιδιαίτερου ψαρά, αποκαλύπτονται το σθένος και η υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος.

«Παπόριας»

Οι καραβομαραγκοί τείνουν να εκλείψουν αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιοι που μάχονται να κρατήσουν και να μεταδώσουν το πολύτιμο αυτό κληροδότημα. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Μωράκης –με το παρατσούκλι Παπόριας– στη Χίο. Με ρίζες από τις «αμμουδιές του Ομήρου», ασχολείται με την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική εδώ και πάνω από 40 χρόνια, από την ηλικία των 12. Ο Δημήτρης Μωράκης δουλεύει σκληρά, με συνέπεια και αφοσίωση, πατώντας γερά στην παράδοση και ταυτόχρονα υλοποιώντας νέες κατασκευαστικές ιδέες με την πείρα και την έμπνευση ενός γνήσιου δημιουργού.