Άλλες εκδηλώσεις
7 Σεπτεμβρίου 2014 Έναρξη
7 Σεπτεμβρίου 2014 Λήξη
12.00 Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα

Τηλ.: 26510 01051-3
e-mail.: ibepka@culture.gr
Ιστοσελίδα

Φυλαχτά στην αρχαία Ελλάδα

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο (ΗΠΑ) Christopher Athanasius Faraone διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο».

Ο τίτλος της διάλεξης είναι «Women and Children First: The Earliest Evidence for Ancient Greek Body Amulets» («Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά: η πρωιμότερη μαρτυρία για τα φυλαχτά στην αρχαία Ελλάδα»).

Στην ομιλία του ο καθ. Faraone θα υποστηρίξει ότι, παρά την κοινή πεποίθηση ή υπόθεση που συνδέει τη χρήση των φυλαχτών με την πιο «προληπτική» ρωμαϊκή εποχή, εικονιστικές παραστάσεις και πρόσφατες αρχαιολογικές μαρτυρίες δείχνουν πως τόσο οι γυναίκες όσο και τα παιδιά έφεραν φυλαχτά σε όλον τον αρχαιοελληνικό κόσμο ήδη από την κλασική περίοδο, σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι τα φορούσαν μόνον όταν ήταν σοβαρά άρρωστοι. Η πρόταση αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, σε δεδομένα από την αγγειογραφία της Αθήνας, σε ειδώλια-αναθήματα από την Κύπρο, το Άργος, τη Σικελία και το Paestum, καθώς και σε πρόσφατα αρχαιολογικά ταφικά ευρήματα.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά και θα διανεμηθεί περίληψη στα ελληνικά.

Είσοδος ελεύθερη.