Άλλες εκδηλώσεις
7 Ιουνίου 2017 Έναρξη
7 Ιουνίου 2017 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Το έργο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κατά το 2016

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Παρουσίαση του έργου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κατά το 2016 από τον διευθυντή της, Alexandre Farnoux.

Θα ακολουθήσει διάλεξη του Gilles Grivaud, καθηγήτη μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν (Γαλλία), με τίτλο «La Grèce franque, une société de l’expérimentation? («Η φράγκικη Ελλάδα: μια κοινωνία πειραματισμών;»).

Θα γίνεται ταυτόχρονη μετάφραση.

Φέτος, για πρώτη φορά η ετήσια διάλεξη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming): αρκεί να επισκεφθείτε την αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γαλλικής Σχολής την ώρα της διάλεξης και να πατήσετε πάνω στο εικονίδιο με τη γλώσσα της επιλογής σας (γαλλικά ή ελληνικά).

Η φράγκικη Ελλάδα: μια κοινωνία πειραματισμών;

«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 12 Απριλίου 1204, αποτελεί μια θεμελιακή ρήξη στην πολιτική ιστορία του ελληνικού κόσμου τον Μεσαίωνα. Με την τρανταχτή κατάκτησή τους οι Σταυροφόροι και οι Ενετοί σύμμαχοί τους υπογραμμίζουν την ανάμειξή τους στις υποθέσεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ελέγχοντας πολλά εδάφη τα οποία μετατρέπουν σε πριγκιπάτα, φέουδα ή αποικίες, που σε μερικές περιπτώσεις έχουν εφήμερο χαρακτήρα.

»Παρά τις αποκλίνουσες απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την εποχή αυτή, η φραγκική και ενετική κυριαρχία στα ελληνικά εδάφη εμφανίζεται ως μια γόνιμη περίοδος σε πολλούς τομείς. Πράγματι οι Φράγκοι, οι Ιταλοί και οι Έλληνες μπόρεσαν να αναπτύξουν ένα modus vivendi που ήταν απαραίτητο έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις.

»Κι αν εξετάσουμε τα πράγματα προσεκτικά, αυτή η τραχιά σελίδα της μεσαιωνικής ιστορίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη διαχρονική ικανότητα προσαρμογής του ελληνισμού».