Άλλες εκδηλώσεις
7 Δεκεμβρίου 2017 Έναρξη
7 Δεκεμβρίου 2017 Λήξη
18.00 Ώρα
Ελλάδα Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη - Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Τηλ.: 210 4297540-2
Ιστοσελίδα

Παρουσίαση της έκδοσης «Τέμπλον»

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσίαση της νέας έκδοσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας» διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει άρθρα διακεκριμένων επιστημόνων με θέμα το τέμπλο, ενώ περιλαμβάνεται υλικό το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά ως προϊόν πρωτογενούς έρευνας. Το πρωτοποριακό αυτό επιστημονικό πόνημα προσφέρει μια συνολική ερευνητική θεώρηση της εξέλιξης του τέμπλου ανά τους αιώνες και συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της έρευνας γύρω από την εκκλησιαστική παράδοση των ορθόδοξων χωρών και δη της χώρας μας.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Ειρήνη Πάνου, Δρ Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης (Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη), Δημήτριος Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης (ΕΚΠΑ), Ιωάννα Στουφή, Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ), Τζένη Αλμπάνη, Αρχιτέκτων-Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, (ΥΠΠΟΑ, Διεύθυνση Μουσείων) και Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, επιμελητής της έκδοσης (MVN Consultants).

Ο τόμος συνοδεύει την ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται έργα τέμπλου φιλοτεχνημένα από σπουδαίους καλλιτέχνες του 20ού και του 21ού αιώνα, σε ένα πανόραμα νεοελληνικής θρησκευτικής τέχνης. Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.