Άλλες εκδηλώσεις
21 Φεβρουαρίου 2018 Έναρξη
21 Φεβρουαρίου 2018 Λήξη
19.00  Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα

Τηλ.: 210 3237617
e-mail.: info@nhmuseum.gr
Ιστοσελίδα

Η Νέα Αθήνα

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος µε την ευκαιρία της έκδοσης Η Νέα Αθήνα. Πρωτεύουσα του Ελληνισμού, του Κώστα Μπίρη, διοργανώνει ομιλία του καθηγητή Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου-Βενετά µε θέμα «Ο Κώστας Μπίρης πρωτεργάτης της πολεοδομικής ιστορίας της Νέας Αθήνας».

Στην έκδοση θα αναφερθούν ο Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν (γγ της ΙΕΕΕ) και ο Μάνος Μπίρης (Οµότιµος Καθηγητής ΕΜΠ).

Η μεγάλη έκδοση που παρουσιάζεται αποτελεί τις σημειώσεις μιας ζωής του σπουδαίου μελετητή της Αθήνας, Κώστα Μπίρη. Διασώθηκαν από τον καθηγητή Μάνο Μπίρη σε μορφή δακτυλόγραφου και περιλαμβάνουν συγκεντρωμένες πληροφορίες από τη γνωστή έκδοση «Αι Αθήνα: από τον 19ον εις τον 20όν αιώνα» (1966), και άλλες μελέτες του συγγραφέα. Περιλαμβάνεται όμως και πλειάδα πληροφοριών μέχρι σήμερα ανέκδοτων.

Ο Κώστας Μπίρης (1899 – 1980), από τη θέση του στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (1925 – 1965), υπήρξε πρωτοπόρος μελετητής της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και της ιστορίας της πόλης. Οι μελέτες του σήμερα αποτελούν πρωταρχικές επιστημονικές πηγές. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνει το έργο του ως μία μεγάλη προσθήκη, που ο ίδιος είχε σχεδιάσει αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να δημοσιεύσει.

Είσοδος ελεύθερη.