Συνέδρια
2 Δεκεμβρίου 2016 Έναρξη
2 Δεκεμβρίου 2016 Λήξη
17:00 Ώρα
Ελλάδα Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Τηλ.: 210 3418051
Ιστοσελίδα

Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα: Η περίπτωση της βιομηχανίας Αφοί Ρετσίνα» και εγκαινιάζει περιοδική έκθεση με τίτλο «ντρίλια και ρετσίνες, 1872-1981».

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης της ελληνικής οικονομίας του 20ού αιώνα και της ανάδειξης της ιστορίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας μέσω των οικείων αρχείων.

Στην ημερίδα θα επιχειρηθεί η ανασύσταση της ιστορίας της κλωστοϋφαντουργίας των Αδερφών Ρετσίνα μέσω ειδικών εισηγήσεων που καλύπτουν όλες τις βασικές παραμέτρους της ιστορίας επιχειρήσεων και της μελέτης της βιομηχανικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η προβολή ενός σπάνιου ιστορικού οπτικοακουστικού τεκμηρίου, της δεκαετίας του 1930, παραγωγή μέλους της οικογένειας των ιδιοκτητών, θα βοηθήσει στην εξοικείωση του κοινού με τη γραμμή παραγωγής αλλά και την καθημερινότητα στο εργοστάσιο Ρετσίνα κατά τον Μεσοπόλεμο, εποχή ακμής της επιχείρησης. Την εικόνα, τέλος, συμπληρώνει έκθεση αρχειακών τεκμηρίων και υλικού πολιτισμού, στο περιεχόμενο της οποίας έχει περιληφθεί υλικό του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου-ΜΙΕΤ και ιδιωτικής συλλογής.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).

Πρόγραμμα της ημερίδας

17:00: Λήδα Παπαστεφανάκη (επίκ. καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), «Η κλωστοϋφαντουργία Αδελφών Ρετσίνα (Πειραιάς, 1872-1981): άνοδος και πτώση μιας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας».

17:15: Μαρία Κεκροπούλου (δρ Ιστορίας – Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας), «Η «Αχαϊκή Κλωστοϋφαντουργία Αφών Ρετσίνα»: η σύντομη πορεία μιας βιομηχανικής μονάδας με βαρύ ιστορικό και συμβολικό κεφάλαιο».

17:30: Γιάννης Γιαννιτσιώτης (επίκ. καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου),« Επιχειρείν και πολιτεύεσθαι: Θεόδωρος Ρετσίνας».

Διάλειμμα

18:00: Αντώνιος Πριμέντας (δρ, Τακτικός Καθηγητής Τμήματος Κλωστοϋ-φαντουργών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, Εταίρος Κλωστοϋφαντουργικού Ινστιτούτου Μ. Βρετανίας και Βασιλικής Εταιρίας Τεχνών Μ. Βρετανίας), «Ιστορικό Οπτικό Αρχείο της Βαμβακουργίας Αφών Ρετσίνα: αναδρομή στην παρελθούσα κλωστοϋφαντουργική τεχνολογία».

Σχολιασμένη προβολή της ταινίας «Βιομηχανία Βαμβακουργίας Κλωστήρια-Υφαντήρια Αφών ΡΕΤΣΙΝΑ Α.Ε., εν Πειραιεί, έτος ιδρύσεως 1870» (13 λ.).

18:20: Ευρυδίκη Κατσάλη (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΦΑ Εύβοιας), «Κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα: ένα ιστορικό βιομηχανικό μνημείο του Πειραιά».

18:35: Ευγενία Κρεμμυδά (δρ Ιστορίας – αρχειονόμος Γενικά Αρχεία του Κράτους), «Το Αρχείο Ρετσίνα στις συλλογές των ΓΑΚ».

19:00: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «ντρίλια και ρετσίνες, 1872-1981» στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ – ξενάγηση.