Άλλες εκδηλώσεις
16 Φεβρουαρίου 2016 Έναρξη
16 Φεβρουαρίου 2016 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Hall), Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα

Τηλ.: 210 7210536 (εσωτ. 101)
Ιστοσελίδα

Αρχιτεκτονικός διάκοσμος στη βυζαντινή τέχνη

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Διάλεξη του καθηγητή Gerhard Wolf με τίτλο «The Peacock and the Basket, the Marble and the Brick. Architectural ornaments and their materiality in a transcultural perspective. Constantinople to Bukhara (6th to 10th century)». Στη διάλεξή του ο Gerhard Wolf πραγματεύεται τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο στη βυζαντινή τέχνη και τη διάχυση βυζαντινών προτύπων έως τη μακρινή Μπουχάρα στο Ουζμπεκιστάν.

Πρόκειται για την 35η Ετήσια Διάλεξη Walton που διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Η διάλεξη Walton καθιερώθηκε το 1982 προς τιμήν του Francis R. Walton που διετέλεσε διευθυντής της Βιβλιοθήκης από το 1961 έως το 1976.

Ο Gerhard Wolf είναι διευθυντής στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στη Φλωρεντία-Ινστιτούτο Max Planck (από το 2003). Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης σπουδάζοντας ιστορία της τέχνης, χριστιανική αρχαιολογία και φιλοσοφία (PhD 1989). Μετά την υφηγεσία του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1995), είχε την έδρα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμο της Τρηρ από το 1998 έως το 2003. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως: στο Παρίσι (EHESS), τη Ρώμη (Βιβλιοθήκη Hertziana), τη Βιέννη, τη Βασιλεία, το Μπουένος Άιρες, την Πόλη του Μεξικού, την Ιερουσαλήμ, το Μεντρίσιο (Ακαδημία της Αρχιτεκτονικής), το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Λουγκάνο, το Σικάγο, την Κωνσταντινούπολη (Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου), το Δελχί (Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru) και τη Ζυρίχη (κύκλος διαλέξεων Heinrich Wölfflin).

Από το 2008 είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου-Βραδεμβούργου (από το 2009) και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (Wissenschaftsrat, από το 2013). Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία της τέχνης της Μεσογείου αλλά και η παγκόσμια, οι θεωρίες που αφορούν στην εικόνα στη θρησκεία και την τέχνη, οι συσχετισμοί μεταξύ των καλλιτεχνικών και επιστημονικών θεωρήσεων του κόσμου, οι ιερές τοπογραφίες σε μια προοπτική διαθρησκειακή.

Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ.