Την ιστορία των πρώτων χρόνων της παραγωγής κρητομυκηναϊκών αντιγράφων, μέσα από το παράδειγμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα παρουσιάσουν σε διάλεξή τους ο δρ Κώστας Πασχαλίδης και η δρ Βασιλική Πλιάτσικα, αρχαιολόγοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Η ανέγερση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας αποπερατώθηκε τον Οκτώβριο του 1889, ωστόσο χρειάστηκαν ακόμη τέσσερα χρόνια ώσπου να ανοίξει για το κοινό η λαμπρή Μυκηναία Αίθουσα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ομιλητές. «Η αιτία της καθυστέρησης ήταν η χρονοβόρα διαδικασία της ζωγραφικής διακόσμησης της οροφής και των τοίχων, που φιλοτεχνήθηκαν έτσι ώστε να ανακαλούν ένα μυκηναϊκό “μέγαρον”. Η αίθουσα ζωγραφίστηκε με πολύχρωμα θέματα, εμπνευσμένα από τα κινητά έργα τέχνης και τα μνημεία που αποκαλύφθηκαν στις πρώτες ανασκαφές των Μυκηνών, της Τίρυνθας και του Ορχομενού. Με άλλα λόγια, η πρώτη έκθεση του μυκηναϊκού κόσμου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σκηνογραφήθηκε έτσι ώστε να αντιγράφει την αρχαιότητα.

»Στα επόμενα χρόνια, η παραγωγή αντιγράφων μυκηναϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου οργανώθηκε συστηματικά, χάρη στη δράση των Émile Gilliéron πατέρα και υιού. Τα αντίγραφα έφτασαν ως την άκρη του κόσμου, χάρη στο περίφημο Εργαστήριο Αντιγράφων του Εθνικού Μουσείου και στους διορισμένους του καλλιτέχνες και τεχνίτες.

»Ο κρητομυκηναϊκός κόσμος αναδύθηκε χάρη στις νέες ανακαλύψεις της σκαπάνης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, ενθουσίασε αναρίθμητους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και εισήγαγε νέα αισθητικά πρότυπα. Το φθινόπωρο του 1934, διοργανώθηκε η πρώτη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αφιερωμένη στην “Κρητο-μινωική” τέχνη με μικρές προσθήκες από το μυκηναϊκό ρεπερτόριο. Τα 89 εκθέματα ήταν ρέπλικες, κατασκευασμένες από τον grand specialist της εποχής, Émile Gilliéron υιό, που οργανώθηκαν σε δύο αίθουσες του Μουσείου. Παρά την αρχική πρόθεση για περιοδεία της έκθεσης στο εξωτερικό και –κατόπιν– μόνιμη εγκατάστασή της στο Μουσείο, η διοργάνωση έληξε άδοξα, με την διάλυσή της και την απόσυρση των εκθεμάτων που από τότε ξεχάστηκαν οριστικά» καταλήγουν ο δρ Κώστας Πασχαλίδης και η δρ Βασιλική Πλιάτσικα.

Τη διάλεξη, που έχει τίτλο «Κατάλογος των εν τω Εθνικώ Μουσείω Εκμαγείων. Η παραγωγή και η διακίνηση πιστών αντιγράφων μυκηναϊκών και μινωικών έργων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από το 1893 ως το 1940», διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 19:00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Ιλίσια – Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).