Τον Μάιο του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη της αποκατάστασης της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναπαλαίωση του εμβληματικού ακινήτου της Θεσσαλονίκης. Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εκκένωση της Στοάς από τους εναπομείναντες καταστηματάρχες, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020 να ανοίξει ανανεωμένη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κύκλων της «Στοάς Μοδιάνο ΑΕ», εταιρείας των ομίλων Φάις και Notos Com, στην οποία μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,63% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στο ακίνητο, έναντι ποσού 1,9 εκατ. ευρώ. Όταν ξανανοίξει, η Μοδιάνο εκτιμάται ότι θα αποτελεί υπερσύγχρονη –αν και παραδοσιακή- σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιόν για την πόλη.

Άμεση τοποθέτηση ικριωμάτων στήριξης στο υπόγειο

Κατά τους ίδιους κύκλους, άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης ικριωμάτων στο υπόγειο της Στοάς για τη στήριξη του δαπέδου. Η παρέμβαση κρίνεται επείγουσα, καθώς το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο κτήριο (διατηρητέο, τόσο ως ακίνητο, όσο και ως χρήση) και παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, «ανέδειξε πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα». Το εν λόγω πόρισμα ήταν απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει η οριστική τεχνική μελέτη του έργου. Η χρήση του υπογείου, μετά την αποκατάσταση του διατηρητέου, θα μείνει ως έχει (δηλαδή αποθήκη).

Συνεχίζεται η εκκένωση του κτηρίου

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία εκκένωσης του κτηρίου από τα τελευταία εμπορικά καταστήματα, που ακόμη λειτουργούν εκεί. «Κάθε μέρα φεύγει και ένα κατάστημα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές της «Στοάς Μοδιάνο ΑΕ», σύμφωνα με τις οποίες στους συνεπείς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλουν κανονικά τα ενοίκιά τους, «έχουμε ήδη υποσχεθεί ότι θα δοθεί το δικαίωμα της πρώτης επιλογής για να επιστρέψουν στη Στοά όταν αυτή ολοκληρωθεί», κάτι που θα γίνει βέβαια «με τους τότε όρους».

Κληθέντες να απαντήσουν αν έχουν ληφθεί κάποιες πρώτες αποφάσεις για το ύψος των ενοικίων στο νέο κτήριο και κατά πόσο αυτά θα είναι ακόμη προσιτά για τους σημερινούς ενοίκους, οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι «προφανώς θα είναι υψηλότερα, καθώς θα πρόκειται για ένα εντελώς νέο κτήριο», αλλά είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα βασιστούν στις συνθήκες της αγοράς το 2020.

«Αυτοδικαίως εξωστέοι»

Πάντως, ορισμένοι εκ των σημερινών ενοίκων, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να αποχωρήσουν αμαχητί από τα καταστήματα που μίσθωναν επί δεκαετίες, χωρίς να δώσουν ακόμη και δικαστικό αγώνα για την παραμονή τους στο χώρο. Ερωτηθέντες για αυτή τη μερίδα των καταστηματαρχών, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν: «Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι καταστηματάρχες είναι αυτοδικαίως εξωστέοι, καθώς οι συμβάσεις μίσθωσής τους έχουν λήξει εδώ και καιρό, και δεν υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθούν. Τα περί αορίστων μισθώσεων δεν ισχύουν σε αυτή την περίπτωση, καθώς το κτήριο είναι διατηρητέο. Οι περισσότερες συμβάσεις μίσθωσης έχουν λήξει χρόνια πριν, ενώ η τελευταία έληξε τον περασμένο Νοέμβριο». Κατά τις ίδιες πηγές, οι καταστηματάρχες που κατέβαλλαν κανονικά τα ενοίκιά τους για τα καταστήματα ήταν μόλις έξι ή επτά, ενώ οι υπόλοιποι δεν τα είχαν πληρώσει «ακόμη και για έξι ή επτά χρόνια».

Εν αναμονή των εξελίξεων, συνεχίζονται οι συνομιλίες για την αύξηση του ποσοστού που κατέχει η «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα μερίδιά τους. Μετά τις μεταβιβάσεις, το ποσοστό της εταιρείας θα αυξηθεί σε περίπου 55%.

Υπενθυμίζεται ότι το 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου περιήλθε τον περασμένο Ιούλιο από το ΤΑΙΠΕΔ στην «One Outlet ΑΕ», στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες. Η «One Outlet AE» είχε υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 1,75 εκατ. ευρώ, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η εταιρεία είχε αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, την οποία συνέστησε το ΤΑΙΠΕΔ για τις ανάγκες του διαγωνισμού.

Στο ακίνητο αναμένεται να γίνουν επενδύσεις της τάξης των 4,5-5 εκατ. ευρώ, αν και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς, ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Στην πορεία όμως, το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση. Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J. Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου). Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν «Bazar Central Salonique». Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917 προέβλεπε να δημιουργηθούν τα «bazaars» της πόλης. Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς, είναι 2.681 τετραγωνικά μέτρα και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα.