«Στους συνήθεις απολογισμούς των καταστροφών που επέφεραν οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής, οι καταστροφές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτές που έχουν απασχολήσει σε μικρότερη έκταση έως σήμερα τους ερευνητές. Και ενώ το τίμημα του πολέμου και της αντίστασης στις ανθρώπινες ζωές και τα υλικά αγαθά είναι σε γενικές γραμμές γνωστό, οι καταστροφές αρχαίων και οι απώλειες εν γένει των αρχαίων θησαυρών της Ελλάδας παραμένουν εν πολλοίς στο ημίφως.

»Στην Κρήτη ειδικότερα, η έλλειψη αυτή είναι περισσότερο αισθητή, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές των αρχαιοτήτων της Μεγαλονήσου, περιγράφτηκαν –συνοπτικά αλλά έγκαιρα– από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων και Διευθυντή του Μουσείου Ηρακλείου, Νικόλαο Πλάτωνα και –λακωνικότερα– από τους Καζαντζάκη, Κακριδή και Καλιτσουνάκη, στην έκθεση Ωμοτήτων που συνέταξαν με εντολή της κυβέρνησης μετά το πέρας του πολέμου».

«”Εν μέσω της μενομένης καταιγίδος…”. Οι αρχαιότητες της Κρήτης στη δίνη του μεγάλου πολέμου (1941-1944)» είναι ο τίτλος ομιλίας του αρχαιολόγου Γιώργου Τζωράκη (υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης) που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στην ομιλία του ο κ. Τζωράκης θα επιχειρήσει να αναδείξει το μέγεθος των αρχαιολογικών καταστροφών που προκλήθηκαν στην Κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ολόκληρες αρχαιολογικές συλλογές λεηλατήθηκαν, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία καταστράφηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι παράνομες γερμανικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, και ώρα 19:00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διον. Αιγινήτου 7, Ιλίσια).