Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017 μία ομάδα από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν (Université Catholique de Louvain) υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και της Βελγικής Σχολής Αθηνών, συνεπικουρούμενη από ειδικούς επιστήμονες και φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνέχισαν τις ανασκαφικές έρευνες στο μνημειώδες κτήριο με κεντρική αυλή στον λόφο Κεφάλι Σισίου (Λασίθι, Κρήτη).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βελγικής Σχολής Αθηνών: «Ολόκληρο το συγκρότημα χρονολογείται κατά κύριο λόγο στη Νεο-ανακτορική περίοδο του Μινωικού πολιτισμού, περ. τον 16ο αι. π.Χ., και εγκαταλείφθηκε περί την εποχή της έκρηξης στη Σαντορίνη, τέφρα της οποίας ανακαλύφθηκε εντός του κτηρίου.

»Αρχής γενομένης από το 2015 κατέστη εφικτός εντέλει ο καθαρισμός της κεντρικής αυλής που καλύπτεται από κονίαμα, η οποία φαίνεται να έχει μέγιστες διαστάσεις 16.50 x33 μ. Αρκετές τελετουργικές εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν άνωθεν και κατά μήκος αυτής της κεντρικής αυλής, η οποία ήταν προσβάσιμη απευθείας εξωτερικώς στα νοτιοδυτικά μέσω ενός επιμελημένα επιστρωμένου διαδρόμου με ξεστούς τοίχους.

»Η ανασκαφή αποκάλυψε περαιτέρω ευμεγέθη τμήματα από την ανατολική και τη δυτική πτέρυγα του συγκροτήματος. Η δεύτερη περιλαμβάνει επίσης και μία κυκλική κοιλότητα συλλογής ύδατος, η οποία συνδέεται με υπεδάφια δεξαμενή. Οι ανασκαφικές έρευνες τεκμηρίωσαν επιπλέον μία πρώιμη φάση Μυκηναϊκής εγκατάστασης (τέλος του 15ου αι. π.Χ.) εντός του οικισμού, ενώ συνεχίστηκε η διερεύνηση του νεκροταφείου».