Αγαμέμνων Σλήμαν – «Ο περιπόθητος υιός» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Ελένης Μπόμπου-Πρωτοπαπά που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Αρχείο.

Η Ελένη Μπόμπου-Πρωτοπαπά γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1938. Φοίτησε στο Αρσάκειο Γυμνάσιο του Ψυχικού και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Tubingen. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων και έφορος του ιστορικού αρχείου. Ασχολήθηκε με τη δημιουργία του αρχείου και την έρευνα της Ιστορίας του Λυκείου.

Το 1991 εκδόθηκε από το Λύκειο το βιβλίο της Το Λύκειο των Ελληνίδων (1911-1991). Έχει γράψει επίσης το βιβλίο Σοφία Εγκαστρωμένου-Σλήμαν: Γράμματα στον Ερρίκο (εκδ. Καστανιώτη).

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο:

Στα γράμματα της Σοφίας, οι αναφορές στον Αγαμέμνονα δίνουν πληροφορίες για τον χαρακτήρα του αγαπημένου «Μεμέκου», όπως εκείνη τον αποκαλούσε τρυφερά. Για τον «παπά» του, ήταν το «Αγαμεμνονίδιον» – και έτσι τον προσφωνεί και στα γράμματά του.

Από το Karlsbad (Kάρλοβι Βάρι), στις 9/8/83 γράφει η Σοφία:

Αγαπητέ μου σύζυγε, Το παπά παιδί [πρόκειται για τον Αγαμέμνονα] σε ασπάζεται, το μαμά παιδί [πρόκειται για την Ανδρομάχη] σπουδάζει επιμελώς.

[8] Ιουλίου 1883

(…) Ζευς ίει τέκνα υγιαίνουσιν μόνον Παπά παιδί βούλει έχειν πεντάραν (οβολόν)

31/7/83

(…) ο Αγαμέμνων ερωτά εάν θα του δώσεις τας πεντάρας ας του οφείλεις, είναι μόνον Παπά παιδί.

Στην τρυφερή ηλικία των δώδεκα χρόνων όμως, ο Αγαμέμνων υποδέχθηκε στην κορυφή της μαρμάρινης σκάλας του Ιλίου Μελάθρου, μαζί με την μητέρα του και την αδελφή του, τον νεκρό πατέρα του.

Η Σοφία κράτησε σφικτά το χέρι των παιδιών της και τα οδήγησε σε μια ζωή αντάξια των προσδοκιών του πατέρα τους, που υπήρξε ένας από τους διασημότερους και πλουσιότερους άνδρες του 19ου αι.