Στις προθήκες του ξεχωρίζει το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με Ελληνικό κείμενο, τη Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως του Βυζαντίου. Δυο εκδόσεις του βιβλίου αυτού στη Βενετία, η πρώτη από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου και η άλλη από το τυπογραφείο του Νικολάου Γλυκύ. Επίσης, υπάρχει και ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Βασιλείου Χαρίτωνος του εξ Αδριανουπόλεως. Ο λόγος για τo Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1.000 τ.μ., με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό και φιλοξενεί συλλογές βιβλίων και αντικειμένων που σχετίζονται με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, η μελέτη, η προβολή και η ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή. Ειδικότερα, προβάλλεται όλη η πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης, από την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους έως σήμερα, μέσα από τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου. Το ελληνικό σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, σχολαρχείο-γυμνάσιο-λύκειο), όπως λειτούργησε από τα πρώτα χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους (1830) μέχρι σήμερα. Βιβλία, τετράδια, σχολικά αντικείμενα, παιχνίδια, παιδικά περιοδικά και μαθητικές ενδυμασίες. Τα ελληνικά σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου και τα σχολεία της Διασποράς (βιβλία και αντικείμενα από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Αμερική, καθώς και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης).

Όσον αφορά στον νεοελληνικό διαφωτισμό, υπάρχουν παλιές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδαμαντίου Κοραή, Ευγενίου Βουλγάρεως, Νεοφύτου Δούκα, Κωνσταντίνου Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Κωνσταντά, Κομμητά κ.ά.). Για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, υπάρχουν δύο προθήκες με έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη κ.ά., με κείμενο ελληνικό ή παράλληλο ελληνικό-λατινικό. Επίσης, εκδόσεις από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά τη χρονική περίοδο 1500-1800. Τέλος μια ξεχωριστή αίθουσα είναι αφιερωμένη στους μύθους του Αισώπου και στο Παραμύθι, με αυθεντικές εκδόσεις των Μύθων του Αισώπου από το 1600 μ.Χ.

Από ένα χώρο αφιερωμένο στην ελληνική εκπαίδευση, δεν θα μπορούσε να λείπει η παλιά σχολική αίθουσα, που ξυπνά αναμνήσεις από τα ανέμελα μαθητικά χρόνια. Μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους, τις παλιές ενδυμασίες των μαθητών, που μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Επίσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο.

Στην αίθουσα των Μετεώρων εκτίθενται χαρακτικά και γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν την περιοχή κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα, φωτογραφίες από τον φημισμένο Γαλλο-Ελβετό φωτογράφο Boissonas και τους Βολιώτες φωτογράφους Στέφανο και Νικόλαο Στουρνάρα, καθώς και παλιά ξενόγλωσσα περιοδικά που αναφέρονται στα Μετέωρα. Χρησιμοποιώντας τις παλιές στερεοσκοπικές μηχανές, που υπάρχουν στο χώρο του μουσείου, o επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα παλιές φωτογραφίες των Μετεώρων. Ακόμα στις αίθουσες του Μουσείου γίνονται ειδικές προβολές σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη της γραφής, την ιστορία της τυπογραφίας, τον νεοελληνικό διαφωτισμό, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τους Μύθους του Αισώπου και την ελληνική μυθολογία.

Δύο σημαντικά γεγονότα για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας αποτέλεσαν, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής και δημιουργός αυτής της προσπάθειας Παύλος Μπαλογιάννης, οι δύο τιμητικές διακρίσεις που έλαβε στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών (Μάιο-Ιούνιο). Ειδικότερα ο Παύλος Μπαλογιάννης έλαβε τιμητική βράβευση στα Education Business Awards 2017, χωρίς να θέσει υποψηφιότητα, με ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων, με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας και Ευρωβουλευτή Μαριέττα Γιαννάκου, για τη δημιουργία του Μοναδικού Μουσείου της Ελληνικής Παιδείας.

Οι πολύ καλές κριτικές των επισκεπτών του Μουσείου συνετέλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Μπαλογιάννη, στην απόκτηση πιστοποιητικού διάκρισης για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας από το «Trip Advisor».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη διάκριση και βράβευση προέρχεται από τα λόγια και τις αντιδράσεις των ίδιων των επισκεπτών που περνούν καθημερινά από το Μουσείο, ιδιαίτερα των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προσελκύει το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επισκεπτών οι οποίοι εκφράζουν έντονα το ενδιαφέρον και το θαυμασμό τους για τον πλούτο της ελληνικής εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, καταλήγει ο ίδιος.