Με δεδομένο ότι οι εργασίες στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης γίνονται πιο εντατικές βαίνοντας προς την ολοκλήρωσή τους και επειδή η παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτεί καθημερινή, συστηματική, διαθεσιμότητα για την έγκαιρη παράδοση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να τοποθετήσει ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Προϊσταμένη από το 2006 του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, θέση στην οποία θα παραμείνει παράλληλα.

Έως τώρα, χρέη αναπληρωτή Προϊσταμένου στην Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης εκτελούσε ο Προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής Γιάννης Κανονίδης, ο οποίος φυσικά θα συνεχίσει από τη θέση αυτή το σημαντικό έργο του στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα αυτό στο Άγιο Όρος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου είχε από καιρό συζητήσει με τον Γιάννη Κανονίδη αυτήν την εξέλιξη, η οποία υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες περάτωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και αποτυπώθηκε σε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο. Η Λυδία Κονιόρδου θα ήθελε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Γ. Κανονίδη για τη φροντίδα και την προσοχή του στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του».

Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η οποία παίρνει τη σκυτάλη αφού συνεννοήθηκε ήδη από τις 22 Ιουνίου και με τον Γιάννη Κανονίδη, έχει σχέση με το έργο του Μετρό από το παρελθόν. Ειδικά στο διάστημα 1992-2003 ήταν υπεύθυνη του έργου του Μετρό ως αρχαιολόγος της τότε Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Και από νωρίς, από το 1983 κιόλας, ανέσκαψε πολλά οικόπεδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο πολεοδομικό συγκρότημά της, παράλληλα με την επί 20 χρόνια ενασχόλησή της με την Αγορά των αυτοκρατορικών χρόνων. Επίσης έφερε στο φως το θέατρο-στάδιο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις δύο συμβασιούχες αρχαιολόγους που είχαν απολυθεί από εργοτάξιο του Μετρό, πρόθεση της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη είναι η επαναπρόσληψή τους σε άλλο εργοτάξιο, καταλήγει η ανακοίνωση.