Ένας άνδρας 61 ετών και μία γυναίκα 47 ετών συνελήφθησαν την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στην Ηγουμενίτσα, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα δύο άτομα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα χάλκινο ρομβοειδές αντικείμενο. Στη συνέχεια, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 61χρονου στην Κατερίνη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μια χάλκινη κεφαλή που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο, 12 χάλκινα νομίσματα διαφόρων διαμέτρων, ένα χάλκινο βραχιόλι, ένα χάλκινο εξάρτημα πόρπης, ένα χάλκινο εξάρτημα και ένα χάλκινο κρεμαστό κόσμημα.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα, μέρος των οποίων εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν παραδοθεί στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, προκειμένου να γίνει η σχετική πραγματογνωμοσύνη, για τον επακριβή προσδιορισμό και χαρακτηρισμό τους.