Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τη δράση που διοργανώνει την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, στο πλαίσιο της οποίας μας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνουμε για λίγο ραψωδοί.

Κάθε φορά παρουσιάζονται δύο ραψωδίες από τον μουσικοσυνθέτη δρα Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 11:00 θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ι και κ. Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει. Ο Οδυσσέας, συγκινημένος από το τραγούδι του Δημοδόκου στην προηγούμενη ραψωδία, αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι και αρχίζει να αφηγείται τις περιπέτειές του μετά την αναχώρηση από την Τροία. Μετά την καταστροφή της Ίσμαρου και τις απώλειες από τους Κίκονες, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του θα βρεθούν σε έναν κόσμο μη πραγματικό, όπου κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν κατοικεί και πλήθος κίνδυνοι και πειρασμοί θα θέσουν εμπόδια, που μερικές φορές φαντάζουν ανυπέρβλητα, στο σχέδιο της επιστροφής στην πατρίδα. Από τη χώρα των Λωτοφάγων, το νησί των Κυκλώπων, τον Αίολο και τους Λαιστρυγόνες έως το νησί της Κίρκης, ο Οδυσσέας θα πρέπει να επιστρατεύσει λογική, ευρηματικότητα και ψυχικές δυνάμεις, για να ξεφύγει αυτός και οι σύντροφοί του από τον θάνατο και τη λήθη.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν από την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα. Τηλ.: 213 2144891. E-mail: eam@culture.gr, www.namuseum.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00.