Έναν τουριστικό οδηγό διαφορετικό από τους άλλους έρχεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Μία διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων (virtual tours) σε προορισμούς ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για το YouGoCulture.com, «μία πλατφόρμα από την Ελλάδα, για τον κόσμο», μία πρωτοβουλία ανάδειξης και εξωστρεφούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού, του E-learning του ΕΚΠΑ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει έμπρακτο παράδειγμα επανεκκίνησης ενάντια στη γενικευμένη κρίση.

Το YouGoCulture.com, πλατφόρμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει ξεκινήσει την αποστολή της, έχοντας αποτυπώσει τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής: Εννέα προορισμοί (αρχαία Μεσσήνη, αρχαία Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος και Μυστράς από την Πελοπόννησο και το ιστορικό και μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο, ο Μαραθώνας και η Ελευσίνα από την Αττική), εκατοντάδες σημεία ενδιαφέροντος, (μνημεία, αξιοθέατα, δραστηριότητες, πόλεις, χωριά), δεκάδες ώρες βίντεο και συνεντεύξεις, χιλιάδες φωτογραφίες και πανοράματα 360°, είναι μόνο η αρχή ενός εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού.

Μέσα από το YouGoCulture.com, άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους για να μοιραστεί η Ελλάδα τη δική της ιστορία, αλλά και το παρόν της με τον κόσμο. Έτσι, μέσα από συνεντεύξεις με εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών και καθημερινούς ανθρώπους που μοιράζονται τις ιστορίες τους, τη γνώση τους για την περιοχή, πάντοτε μέσα από το πρίσμα του αντικειμένου τους, οι ξεναγήσεις «ζωντανεύουν» με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Άλλωστε, με σαφή προσανατολισμό και στο διεθνές κοινό, το YouGoCulture έχει εκτός από την ελληνική και την αγγλική του εκδοχή.

Τα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν εκτός από αρχαιολογικούς χώρους και τα επιμέρους μνημεία ή σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σημεία περιβαλλοντικού ή γεωλογικού ενδιαφέροντος, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (εναλλακτικού ή μη), χώρους σύγχρονου πολιτισμού και ψυχαγωγίας, καθώς επίσης και γαστρονομικές παραπομπές, με πληροφορίες για τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακά πιάτα και τις συνταγές τους.

Συμβαδίζοντας με την εποχή του, το YouGoCulture έχει παρουσία και στα κοινωνικά δίκτυα, με σύνθημα και… hashtag, το «Μοιράσου Ελλάδα, μοιράσου Πολιτισμό»: #YouGoCulture #MoirasouEllada #MoirasouPolitismo.

«Δημιουργήσαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής περιήγησης που αποτυπώνει διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον πολιτισμό των Ελλήνων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του E-Learning του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, τονίζει: «Απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και λειτουργεί ως “πύλη” υποδοχής του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μοναδικών προορισμών της περιοχής μας».

Η όλη πρωτοβουλία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διάθεσης αγγλόφωνων προγραμμάτων επιμόρφωσης και, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης, συνδέεται με την ανάπτυξη της δραστηριότητας του E-learning σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημά του, τους ανθρώπους του και τη γνώση που φέρουν σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, το πανεπιστήμιο διευρύνει το πεδίο δραστηριοτήτων του πέραν του αμιγώς εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου.

Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι να προστεθούν νέοι προορισμοί, η Κνωσός, η Φαιστός, η Ελεύθερνα και η Γόρτυνα της Κρήτης, η Δήλος και οι Δελφοί, αλλά και να εμπλουτιστούν με επιπλέον υλικό το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και η αρχαία Μεσσήνη.

Κάθε ευρώ μπορεί να «ταξιδέψει» την Ελλάδα πιο μακριά

Το εγχείρημα είναι σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα πολύ μεγάλο για να είναι υπόθεση ενός μόνο φορέα. Το YouGoCulture έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνέργεια αναγνωρισμένων οργανισμών, φορέων και ιδρυμάτων, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχει τύχει της αποδοχής και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, των ΟΤΑ και αναπτύσσεται υπό την εποπτεία και τη συμβουλευτική διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού (Eφορείες Αρχαιοτήτων, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Για να συνεχίσει, όμως την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του με νέους προορισμούς και υλικό, το YouGoCulture στρέφεται και στο… κοινό, μέσω του crowdfunding.

«Το εγχείρημα υλοποιείται με τη συνεργασία της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων, αλλά και χάρη στην υποστήριξη όλων μέσω της συνεισφοράς τους στη δράση YouGoCulture. Η δράση αυτή έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του act4Greece, προγράμματος συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) της ΕΤΕ με στρατηγικούς συνεργάτες τα κοινωφελή ιδρύματα Ωνάση, Ιωάννη Σ. Λάτση, Μποδοσάκη κ.ά.», επισημαίνει ο κ. Πετράκης.

Το YouGoCulture, λοιπόν, καλεί όλους μας να… «μπούμε στην εικόνα», έστω με ένα ευρώ, και «να φτιάξουμε μαζί τις εικόνες που θα μοιραστούμε για να ταξιδέψουν την Ελλάδα μακριά… μέσα από τον πολιτισμό της». Η ενίσχυση της δράσης του YouGoCulture γίνεται μέσω του act4greece.gr, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη δωρεών ανά κατηγορία συμμετεχόντων και ύψος δωρεάς. Στόχος είναι η συγκέντρωση πόρων ύψους 65.000 ευρώ για την παραγωγή περαιτέρω πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού προορισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του YouGoCulture (και εδώ για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης), τη σελίδα του στο facebook, να δουν το σχετικό τρέιλερ στο youtube, αλλά και να απευθυνθούν στα τηλέφωνα: 2103689319 και 2103689359, και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@yougoculture.com.