Ο Ιωάννης Κοκκώνης ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του καιρού του (1796-1864) που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες σε ευαίσθητους τομείς του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως ήταν η παιδεία και η προστασία των αρχαιοτήτων. Η ουσιαστική συμβολή του στα πρώτα βήματα της δημοτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως γνωστή. Η προσφορά του στην προστασία των αρχαιοτήτων –και ιδιαιτέρως των νησιωτικών– αν και λιγότερο γνωστή, είναι επίσης σημαντική, όπως προκύπτει από τη μελέτη των αρχείων.

«Σελίδες από την ιστορία της αιγαιακής αρχαιολογίας των αρχών του 19ου αι. Τα πρώτα βήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις Kυκλάδες μέσα από το έργο του Ιωάννη Κοκκώνη και τη σχέση του με τον Λουδοβίκο Ροσς» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η Επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, δρ Μαρίζα Μαρθάρη, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, και ώρα 19:00.

Όπως αναφέρει σχετικά η κα Μαρθάρη: «Η ίδρυση της πρώτης νησιωτικής αρχαιολογικής περιφέρειας της χώρας (Νήσοι Αιγαίου) συμπίπτει με την ίδρυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το 1833. Η περιφέρεια περιελάμβανε όλα τα νησιά του τότε Ελληνικού κράτους που ήταν οι Κυκλάδες, η Εύβοια με τις Σποράδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο δε Ιωάννης Κοκκώνης ανέλαβε πρώτος τη διοίκησή της ως Υποέφορος με έδρα τη Σύρο επί Εφόρου Anton Weissenburg. Τον Σεπτέμβριο του 1833 απολύθηκαν οι Weissenburg και Κοκκώνης για λόγους οικονομίας και τη θέση του Εφόρου ανέλαβε ο Λουδοβίκος Ροσς. Παρ’ όλα αυτά ο Κοκκώνης συνέχισε να εκτελεί άτυπα καθήκοντα υποεφόρου έως το 1835 σε συνεργασία πλέον με τον Ροσς. Τότε καταγράφηκαν για πρώτη φορά οι νησιωτικές αρχαιότητες της χώρας που είχαν συγκεντρωθεί στη Σύρο, ιδρύθηκε εκεί μουσείο και βρέθηκε κατάλληλος χώρος για τη στέγασή του. Επιπλέον έγιναν περισυλλογές σημαντικών αρχαιοτήτων από τις Κυκλάδες και εστάλησαν στο Κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα που στεγαζόταν τότε στο Θησείο».

Η ομιλία, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Αθήνα).