Ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση με θέμα «Ονιθέ Γουλεδιανών: Πολιτιστικό τοπίο – Αναπτυξιακές προοπτικές» διοργανώνουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γουλεδιανών «Η Ονυθέ», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γουλεδιανών, αμέσως μετά την τέλεση λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Κερά Ονιθές.

Θα συμμετάσχουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Ευάγγελος Αλεφαντινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Εμμανουήλ Τσακαλάκης.

Επιπλέον, στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι αρχαιολόγοι Κυριάκος Ψαρουδάκης, Ίρις Τζαχίλη (υπεύθυνη των ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ιερό Κορυφής του Βρύσινα) και Λίλιαν Καραλή (Καθηγήτρια Προϊστορικής και Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, η γεωπόνος Κατερίνα Ροβύθη, ο ειδικός στα μονοπάτια Φοίβος Τσαραβόπουλος (ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Paths of Greece») και ο χαρτογράφος Σπύρος Σταρίδας (ιδρυτής της εταιρείας «STARIDAS GEOGRAPHY»), με στόχο να συνεισφέρουν με τις επιστημονικές γνώσεις και τις ιδέες τους στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές αλλά και στην ανάπτυξη των Γουλεδιανών και της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: «Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συνάντησης είναι η φωνή όσων διαμένουν στα Γουλεδιανά και στην ευρύτερη περιοχή και ενδιαφέρονται για την ευημερία του τόπου. Μέσα από την κατάθεση των ιδεών κάθε ενδιαφερόμενου και τον εποικοδομητικό διάλογο, θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις που θα είναι ωφέλιμες για τον τόπο».

Για περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο πατήστε εδώ.

Εργαστήρι γλυπτικής

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει δωρεάν εργαστήρι γλυπτικής στο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γουλεδιανών, υπό την καθοδήγηση της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει αρχικά από την Πέμπτη 20 έως την Κυριακή 30 Απριλίου και τη συνέχισή του θα αναλάβει η βοηθός της κας Παπαδοπεράκη, Ζαχαρένια Τζονευράκη.

Μικροί και μεγάλοι, που επιθυμούν να μάθουν πώς να σμιλεύουν την πέτρα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Ερασμία Φουρναράκη στο email: erafurn@gmail.com, προκειμένου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να καθοδηγηθούν σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στο εργαστήρι.