Παρατείνεται έως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες. Καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, επιχειρεί να αναγνώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200-2000 π.Χ.), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις ασχολίες των κατοίκων, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.

Στο τέλος προβάλλεται η ταινία-ποίημα 5 λεπτών, σε σενάριο-αφήγηση του Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού  και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη).

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και περιλαμβάνει 191 αρχαία αντικείμενα: από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική συμβολή του Συνεργαζόμενου Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Μέχρι τις 9 Απριλίου ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 18.30 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.00 και στις 15.00. Δελτία προτεραιότητας ξεκινούν να δίνονται 1 ώρα πριν από κάθε προγραμματισμένη ξενάγηση.

Στο Cycladic Shop, κυκλοφορεί ο επιστημονικός κατάλογος της έκθεσης σε επιστημονική συνεπιμέλεια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα. Τηλ.: 210 7228321-3.

Είσοδος: 7€. Μειωμένη είσοδος: άτομα άνω των 65 ετών: € 3,5, φοιτητές, άτομα 19-26 ετών: € 3,5, ομάδες 15 ατόμων και άνω: € 5 (ανά άτομο). Γενική Είσοδος κάθε Δευτέρα: 5€. Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.