Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Δήλου κατά την αρχαιότητα ήταν η μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου, ιδιαίτερα κατά την Ύστερη Ελληνιστική εποχή. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολυάριθμες εμπορικές εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που χρονολογούνται από την Κλασική έως την Ελληνιστική εποχή. Τα κτήρια τριών οικοδομικών τετραγώνων, που βρίσκονται στη δυτική ακτή της Δήλου, ανήκουν στα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα της δηλιακής εμπορικής αρχιτεκτονικής. Ανασκάφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά η συστηματική τους μελέτη ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια.

«Τα εμπορικά κτήρια της δυτικής ακτής της Δήλου» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσουν ο Παύλος Καρβώνης και ο Jean-Jacques Malmary την Tρίτη 14 Μαρτίου 2017, και ώρα 19:00, στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα (Χαιρεφώντος 14).

Όπως εξηγούν στην ανακοίνωση της διάλεξής τους οι ομιλητές: «Τα δύο νότια τετράγωνα αποτελούνται από ένα ενιαίο κτήριο το καθένα. Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα εμπορικά κτήρια της Δήλου, που έλαβαν τις συμβατικές ονομασίες “Εμπορικό κτήριο με το λουτήρα” και “Εμπορικό κτήριο με κίονες”. Το τρίτο οικοδομικό τετράγωνο περιλαμβάνει ένα σύνολο ανεξάρτητων μεταξύ τους κτισμάτων, ανάμεσα στα οποία ταυτίστηκαν πολυάριθμες αποθήκες και δύο οικίες.

»Η αρχιτεκτονική των κτηρίων και των τριών τετραγώνων είναι η γνωστή από τα υπόλοιπα ιδιωτικά κτήρια της Δήλου. Το πιο διαδεδομένο υλικό δομής είναι ο γνεύσιος, ενώ χρησιμοποιούνται σε μικρότερο βαθμό ο γρανίτης και το μάρμαρο. Ευρεία ήταν η χρήση του ξύλου, το οποίο δεν άφησε κατάλοιπα. Τα ευρήματα από την ανασκαφή υπήρξαν ελάχιστα και δεν βοηθούν στην ταύτιση των κτηρίων. Έτσι, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη μελέτη της τοπογραφίας της ευρύτερης περιοχής και της αρχιτεκτονικής διαρρύθμισής τους.

»Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα κτήρια αυτά χρησίμευαν ταυτόχρονα στην αποθήκευση και τη διαχείριση των εμπορευμάτων, στις συναντήσεις εμπόρων, ακόμη και στην προσωρινή διαμονή τους».

Στη διάλεξή τους οι δύο ομιλητές θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν τα κτήρια αυτά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εμπορικής αρχιτεκτονικής της Δήλου και του σύγχρονου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο, «θα διαπιστωθεί η μοναδικότητα των κτηρίων αυτών, που οφείλεται στις ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί κατά την Ύστερη Ελληνιστική εποχή» επισημαίνουν.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική». Ο «Κύκλος» αποτελεί ένα βήμα παρουσίασης σχετικών μελετών με σκοπό τη δημιουργία νέου πεδίου διαλόγου στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης ομιλιών σε ελληνικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς επίσης και επισκέψεων στα ίδια τα μνημεία.

Oργανωτική Επιτροπή: Nils Hellner, Alexander Herda, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Georg Ladstätter, Βασιλεία Μανιδάκη, Jean-Charles Moretti, Jari Pakkanen, David Scahill, Ελισάβετ Σιουμπάρα, Maria-Evdokia Wassenhoven.