Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο της Σάμου, το σπουδαίο μνημείο κατασκευαστικής τεχνικής του 6ου αιώνα π.Χ., επισκέφθηκε χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Αφορμή για την επίσκεψη υπήρξε η  διοικητική παράδοση-παραλαβή του έργου «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του  Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο Σάμου» από το φορέα υλοποίησης,  την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ), στο φορέα διαχείρισης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας.

Με την άφιξή της στη Σάμο η Λυδία Κονιόρδου συναντήθηκε  στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου με εκπροσώπους της ΔΑΑΜ και της ΕΦΑ Σάμου-Ικαρίας, προϊστάμενος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Χατζηδάκης. Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, η Υπουργός ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εργασίες στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο –η ανάδειξη του οποίου αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών σε διεθνές επίπεδο– καθώς και για τις δυνατότητες  άρτιας διαχείρισης και λειτουργίας του μνημείου.

Στη συνέχεια η Υπουργός μετέβη στο χώρο του υδραγωγείου και διέσχισε το μήκους 1.036 μέτρων αμφίστομο όρυγμα. Η Λυδία Κονιόρδου, για να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα του αρχαίου τεχνικού έργου, επισκέφθηκε τις πηγές, τον αγωγό και τη δεξαμενή του Υδραγωγείου.

Η παραμονή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Σάμο έκλεισε με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Ηραίου.

Τη Λυδία Κονιόρδου συνόδευε τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου, που αποτελούσαν οι: Δημοσθένης Σβολόπουλος (προϊστάμενος της ΔΑΑΜ), Αθανάσιος Κάλφας (προϊστάμενος τμήματος έργων της ΔΑΑΜ), Βασίλης Σούλης (Αρχιτέκτονας της ΔΑΑΜ), Αλέξανδρος Λαγόπουλος (Αρχιτέκτονας-συνεργάτης στο Γραφείου Υπουργού).

Η έναρξη λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου θα γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα.