«Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι» είναι ο τίτλος περιοδικής έκθεσης που εστιάζει στο φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο εγκαινιάζει πανηγυρικά μια νέα ενότητα, με θέμα το φαγητό.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου, διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, «Museolab», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

«Από το αόρατο προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου, στα “Χτυποκάρδια στο θρανίο” του Σακελλάριου, έως τις αισθησιακές μπουκιές της Έλενας Ναθαναήλ στον “Φόβο” του Μανουσάκη και τα μπαχάρια της “Πολίτικης κουζίνας” του Μπουλμέτη, το ελληνικό σινεμά, σε όλη του την πορεία, εκτός από ήχους και εικόνες, είχε πάντα και μια δική του μυρωδιά και γεύση. Το κινηματογραφικό φαγητό, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε πιο έντονα, βοήθησε στη δόμηση χαρακτήρων, υπαινίχθηκε κοινωνικές ανισότητες, συνέβαλε τόσο στη σκιαγράφηση της ελληνικής πραγματικότητας, όσο και στην ποιητική υπέρβασή της» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσειολογίας «Museolab», Νάσια Χουρμουζιάδη.

Η περιοδική έκθεση επιχειρεί να προσθέσει αυτές τις γεύσεις στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, σε μικρές μπουκιές, «χωρίς μαχαίρι και πιρούνι» συμπληρώνει η κα Χουρμουζιάδη.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι το καλοκαίρι.