Το Μουσείο Κυκλαδικής περιμένει τους μικρούς του φίλους κάθε Σαββατοκύριακο του Μαρτίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Παιδιά και γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία  και μουσική.

Για παιδιά 2-3,5 ετών

—«Γιατί ο ιπποπόταμος δεν έχει τρίχες; Ίχνη χρωμάτων…». Εργαστήριο για γονείς και παιδιά (Κυριακή 5/3 και Κυριακή 12/3, 11.30-13.00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Ήταν κάποτε μια εποχή που ο ιπποπόταμος ήταν το πιο μαλλιαρό ζώο της ζούγκλας και ζεσταινόταν πάρα πολύ. Όλα τα υπόλοιπα ζώα του έκαναν αέρα ή σκιά για να τον δροσίσουν. Ώσπου μια μέρα, ο ιπποπόταμος έπαψε να έχει τρίχες και ζει μέσα στο νερό…

Σε αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα χωθούν στα βάθη της ζούγκλας και θα ακολουθήσουν τον ιπποπόταμο στις περιπέτειές του. Στη συνέχεια, θα πάρουν στα χέρια τους καλαμάκια, πινέλα, πιπέτες, μπογιές, καρμπόν, χαρτιά και θα ζωγραφίσουν με πρωτότυπους και περίεργους τρόπους.

Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με πολλά υλικά και αυτοσχέδια πινέλα, θα παίξουν με διαφορετικά είδη μπογιών και θα δημιουργήσουν μια αλλιώτικη ζούγκλα. Σ’αυτή την ηλικία τα παιδιά θέλουν να πειραματίζονται με το κάθε τι. Τα πάντα μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι και ειδικά στη ζωγραφική υπάρχει πολύς χώρος για αυτοσχεδιασμό. Έτσι, καλλιεργείται η φαντασία και ο πειραματισμός των παιδιών.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορέσουν άνετα και πρόχειρα ρούχα, γιατί σίγουρα θα λερωθούν!

Απαραίτητη η παρουσία γονέα. Εισιτήριο: €15. Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12.

Για παιδιά 4-5 ετών

—Momotaro! Σουρεαλισμός – Abstraction-Création (Σάββατο 11/3, 11:00-12:30 και Κυριακή 19/3, 11:30-13:00): Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Στη μακρινή Άπω Ανατολή ο Μομοτάρο τολμάει και τα βάζει με τα φοβερά και τρομακτικά τέρατα Όνι και γίνεται ήρωας σπουδαίος.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα δουν τους ήρωες του παραμυθιού μέσα από τα γλυπτά του Jean Arp και της Barbara Hepworth. Αφαιρετικές και καμπύλες μορφές θα γίνουν η έμπνευση για να δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες τους ήρωες του παραμυθιού από πηλό. Το κίνημα του Σουρεαλισμού και η ομάδα της Abstraction-Création θα τους οδηγήσουν να φτιάξουν ονειρικές και λιτές φιγούρες, μεγαλόσωμα τέρατα και απροσδιόριστα γλυπτά. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν στους ορόφους του μουσείου το ειδώλιο που θα τους δώσει έμπνευση για να πλάσουν τον δικό τους ήρωα.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορέσουν άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Εισιτήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών

—«Πόσες σκέψεις χωράνε στο κεφάλι μου»: για παιδιά 5-7 ετών (Κυριακή 5/3, 11:30-13:30): Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν για τη φαντασία και πόσο μας βοηθάει να δημιουργήσουμε στη ζωγραφική, στα παραμύθια και στη φωτογραφία.
Θα παίξουν και θα βγάλουν φωτογραφίες τις οποίες μετά θα χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία μιας σουρεαλιστικής ιστορίας.

—«Το άλλο μου μισό»: για παιδιά 5-7 ετών (Σάββατο 18/3, 11:00-13:00): Συνδυάζω τη ζωγραφική με τη φωτογραφία, το φανταστικό με τον ρεαλισμό με σκοπό την εξερεύνηση του εαυτού. Τι πληροφορίες παίρνουμε για τον εαυτό μας από τις φωτογραφίες; Τι στοιχεία συμπληρώνουμε με τη ζωγραφική; Ερωτήματα που θα προκύψουν και θα απαντηθούν από τα παιδιά μέσα από τη δημιουργική διαδικασία.

—«Ο πολύπλευρος εαυτός μου»: για παιδιά 7-10 ετών (Κυριακή 19/3, 11:30-13:30): Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν την τεχνική του κολάζ και θα ενώσουν πτυχές του εαυτού τους, σε ένα σουρεαλιστικό πορτρέτο. Θα μάθουν να χρησιμοποιούν το φως και τη σκιά για να φωτίσουν  το πορτρέτο τους και στη συνέχεια θα διαλέξουν και θα τυπώσουν τις φωτογραφίες τους..

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Εισιτήριο: €12. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών

—«Ο Γάμος στην Αρχαιότητα» (Κυριακή 5/3, 11:30-12:30): Σε αυτή τη διαδρομή, οι συμμετέχοντες θα ετοιμαστούν για έναν αρχαίο γάμο: Θα ετοιμάσουν το γαμήλιο γεύμα και τη διακόσμηση, θα κάνουν προσφορές στους θεούς, θα ακολουθήσουν όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις, θα στολίσουν τη νύφη και στο τέλος θα την παραδώσουν στον γαμπρό.

—«Η Ανθρώπινη Μορφή» (Κυριακή 12/3, 11:30-12:30): Πόσα σχήματα μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα; Με ποια σχήματα της φύσης μοιάζει η ανθρώπινη μορφή; Με ποιους τρόπους απέδωσαν οι αρχαίοι γλύπτες ανθρώπινη μορφή σε υλικά όπως ο πηλός, η πέτρα, το ξύλο, το οστό και το μέταλλο; Μία διαδρομή από τα κυκλαδικά ειδώλια μέχρι τα αρχαία ελληνικά γλυπτά του μουσείου. Θα βρουν άραγε οι συμμετέχοντες τα κομμάτια που τους λείπουν;

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 210 7228321-3.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr.