Για την «Τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μέσα από τα θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης (εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός)», θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργος Καραδέδος, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 7 το βράδυ, στο Megaron Plus. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο «Διάζωμα», το οποίο κάνει πράξη την αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά το πέρας της παρουσίασης του Γ. Καραδέδου, θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αναλόγιο στα αρχαία ελληνικά, με εικοσάλεπτο απόσπασμα από την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (με υπέρτιτλους στα αρχαία και νέα ελληνικά). Η είσοδος στην ομιλία και στο θεατρικό δρώμενο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

Στη Μακεδονία, όπως προκύπτει από αρχαίες πηγές και από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, το θέατρο γνώρισε άνθηση ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. Από την εποχή του Φιλίππου Β’ και μετά, η Μακεδονία γίνεται το κέντρο της επιστημονικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στη Ρωμαϊκή περίοδο, γνωστά θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης δέχονται ριζικές ανακαινίσεις για την προβολή του μεγαλείου του αυτοκράτορα. Στη συνέχεια δέχονται σταδιακές τροποποιήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων θεαμάτων (μονομαχίες, θηριομαχίες).

Πρόθεση των συντελεστών του αναλογίου (απόσπασμα από την παράσταση «Αντιγόνη») είναι να αναδείξουν τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της τεχνολογίας του αρχαίου θεάτρου και της εκφοράς του αυθεντικού αρχαίου λόγου, της κίνησης και της μουσικής. Το μουσικοθεατρικό δρώμενο, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διάλεξης, περιλαμβάνει δύο μελοποιημένα μέρη: το 3ο στάσιμο «Έρως ανίκατε μάχαν» και τον Κομμό, δηλαδή θρηνητικό τραγούδι Αντιγόνης και Χορού (Δ’ Επεισόδιο).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr