Ένα «Παράθυρο στον μαγικό κόσμο της κούκλας» ανοίγει στο κοινό στις 14 Δεκεμβρίου 2016 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Πρόκειται για μια παραμυθένια έκθεση που, μέσα από τη συλλογή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου, παρουσιάζει την κούκλα ως παιχνίδι αλλά και ως αντικείμενο διακοσμητικό, συλλεκτικό, και ως μόδα εποχής, κατά τη χρονική περίοδο από το τέλος του 19ου έως και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η πλούσια συλλογή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου παρουσιάζει κούκλες που φέρουν την υπογραφή διάσημων κατασκευαστών και εικαστικών δημιουργών. Περιλαμβάνει αυθεντικά ή εξίσου σπάνια αντίγραφα σημαντικών δημιουργών όπως του γλύπτη Albert Marque, των οίκων Bru, Jumeau, Kestner και Lenci αλλά και του Armand Marseille του οποίου η τεράστια παραγωγή έφτασε μέχρι την Αμερική. Από τη συλλογή δεν λείπουν και οι διάσημες κούκλες Boudoir, που ξετρέλαναν την Ευρώπη και την Αμερική κατά τα έτη 1915-1930. Οι κούκλες αυτές διακοσμούσαν τα δωμάτια υποδοχής (Boudoir) τα οποία λειτουργούσαν ως προθάλαμοι στα γυναικεία υπνοδωμάτια.

Τα εγκαίνια της  έκθεσης θα τελέσει η Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (Ιπποκράτους 15-17, 1500 Λαϊκή Γειτονία, Λευκωσία). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 26 Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες συναφείς εκδηλώσεις.

Λίγα λόγια για τη συλλέκτρια

Η Αλέκα Οικονόμου-Δημητριάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Από πολύ νωρίς άρχισε συλλογή από κούκλες με πρώτο κομμάτι την παιδική της κούκλα Shirley Temple. Οι κούκλες Shirley Temple έφεραν το όνομα και τα χαρακτηριστικά της διάσημης μικρής ηθοποιού που άφησε εποχή στα κινηματογραφικά δρώμενα της δεκαετίας του 1930. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου αποκτήθηκε και διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της ζωής της στην Ουάσινγκτον, όπου είχε πρόσβαση σε σχετικές αγορές και δημοπρασίες.

Το παραμύθι

Οι κούκλες της κας Οικονόμου-Δημητριάδου δεν αποτελούν απλά αντικείμενα που συνθέτουν μια σπάνια και ενδιαφέρουσα συλλογή. Η συλλέκτρια τους έχει χαρίσει ονόματα και έχει πλάσει ένα μοναδικό και μαγικό κόσμο γύρω από τις κούκλες αυτές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον μαγικό αυτό κόσμο μέσα από την έκδοση «Καλοκαιρινές Διακοπές 1963» όπου οι κούκλες της ζωντανεύουν και μας ταξιδεύουν σε μοναδικές περιπέτειες. Η έκδοση αποτελεί συγγραφή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου και προϊόν των εκδόσεων Εν-τυποις. Θα διατίθεται στο πωλητήριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας με στόχο μέρος των εσόδων να συμβάλει στον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου αλλά και στην ενίσχυση των δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχει το Λεβέντειο.