Στην τελική ευθεία πριν από τα Χριστούγεννα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί ιδανικό προορισμό για παιδιά  2-12 ετών. Κάθε Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική, ενώ τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια γεμίζουν το Μουσείο δώρα και στολίδια.

Για παιδιά 2-3,5 ετών

—«Γιατί οι γάτες χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά; Ένας κόσμος τόσο δα μικρός…». Εργαστήριο για γονείς και παιδιά (Κυριακή 4/12, 11.30-13.00, και Κυριακή 11/12, 11.30-13.00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Ήταν κάποτε μια εποχή που η γάτα κυκλοφορούσε μόνο μέσα στα δάση. Μια μέρα αποφάσισε να παντρευτεί και να νοικοκυρευτεί. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα σε όλες τις γάτες αρέσει να χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά. Γιατί;

Στο χριστουγεννιάτικο αυτό εργαστήρι, οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από μια ζούγκλα γεμάτη ζώα για να καταλήξουν σε ένα δωμάτιο στολισμένο χριστουγεννιάτικα, κοντά σε ένα τζάκι που καίει. Στη συνέχεια, γονείς και παιδιά θα πάρουν ένα μικρό κουτάκι στα χέρια τους για να χωρέσουν μέσα τη δική τους ιστορία, το δικό τους μικρόκοσμο.

Όλα αυτά, παίζοντας όλοι μαζί με τον πηλό. Θα τον πλάσουν, θα τον ζουλήξουν, θα τον κόψουν και θα δημιουργήσου πολύ μικρές φιγούρες για να χωρέσουν στον μικρόκοσμό τους. Στο τέλος θα του δώσουν χριστουγεννιάτικα χρώματα και αρώματα.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση του πηλού. Θέλουν να τον ζουλήξουν, να τον χτυπήσουν, να του κάνουν τρύπες και να παρατηρούν πώς αντιδρά κάθε φορά η επιφάνειά του. Οι γονείς θα ανακαλύψουν ή θα ξαναθυμηθούν τη χαρά της δημιουργίας με πηλό.

Απαραίτητη η παρουσία γονέα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορέσουν άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Εισιτήριο: €15. Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12.

Για παιδιά 4-5 ετών

—«Ένα κουτί γεμάτο δώρα! Fluxus Box» (Σάββατο 10/12, 11:00-12:30 και Κυριακή 18/12, 11:30-13:00) με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Έρχονται τα Χριστούγεννα! Το σπίτι γεμίζει με κουτιά που κρύβουν δώρα. Στο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης υπάρχει ένα κουτί γεμάτο μαγικά και θαυμαστά πράγματα! Τι κρύβει μέσα, θα το αποκαλύψει το παραμύθι του κοριτσιού που τα έβαλε με τον κυρ-Βοριά!

Στη συνέχεια τα παιδιά θα ανοίξουν το δικό τους κουτί, εμπνευσμένο από το κίνημα Fluxus, και θα βάλουν μέσα τα δικά τους αγαπημένα αντικείμενα που θα φτιάξουν με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά. Κουτιά, ρολλά, φτερά, καθαριστές πίπας, pon-pon, ξύλα, κόλλες, ταινίες και άλλα υλικά θα γίνουν τα μέσα δημιουργίας των παιδιών. Εικόνες από έργα του κινήματος θα αποτελέσουν έμπνευση και θα κινητοποιήσουν την πειραματική διάθεση των συμμετεχόντων.

Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μαζί τους το αγαπημένο τους cd για να το βάλουν μαζί με τους άλλους θησαυρούς. Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα φτιάξουν από κοινού ένα αγαπημένο τους αντικείμενο.

Τα παιδιά πρέπει να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Εισιτήριο: €10. Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7.

Για παιδιά 5-7 ετών

—«Φωτογραφίζουμε τη χαρά, τη λύπη και άλλα συναισθήματα…» (Σάββατο 3/12, 11:00-13:00).

Μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα συναισθήματά  τους και θα συνδεθούν με αυτά. Θα μάθουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους,  παίζοντας με την υπόλοιπη ομάδα. Θα φωτογραφίσουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους, όπως τη χαρά, τη λύπη, τον ενθουσιασμό.  Θα παίξουν με τις σκιές και θα μεταμορφωθούν με το φως. Θα χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφική μηχανή και θα ανακαλύψουν πώς το φως μπορεί να μεταμορφώσει πτυχές του εαυτού τους.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών

—«Μεταμορφωνόμαστε και φωτογραφιζόμαστε» (5-7 ετών: Σάββατο 17/12, 11:00-13:00, 7-10 ετών: Κυριακή 18/12, 11:30-13:30) με την εικαστικό-art therapist  Νιόβη Σταυροπούλου.

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα μεταμορφωθούν με ρούχα και υφάσματα, θα ντυθούν ό,τι θέλει το καθένα και θα παίξουν με τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Θα μάθουν να χρησιμοποιούν τη φωτογραφική μηχανή, θα στήσουν το καθένα το πορτρέτο του, θα υποδυθούν ρόλους και θα τους φωτογραφήσουν.

Στο πλαίσιο της ομάδας τα παιδιά θα ανακαλύψουν ένα κομμάτι του εαυτού τους και θα το αποτυπώσουν με διάφορα εικαστικά μέσα. Τέλος θα πάρουν μαζί τους όλες αυτές τις εμπειρίες σε ένα πολύχρωμο κολάζ.

Τα παιδιά μπορούν να φέρουν από το σπίτι τους αγαπημένα αντικείμενα και ρούχα που θα χρησιμοποιήσουν στο εργαστήριο.

Εισιτήριο: €12. Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών

—«Παίζοντας στην αρχαιότητα» (Κυριακή 4/12, 11:30-12:30): Μία διαδρομή με θέμα τα παιχνίδια στην αρχαιότητα. Οποιο παιδί επιθυμεί, μπορεί να φέρει μαζί και το δικό του αγαπημένο παιχνίδι για να δει αν μοιάζει με κάποιο από τα αρχαία παιχνίδια του μουσείου.

—«Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές» (Κυριακή 18/12, 11:30-12:30): Οι συμμετέχοντες ψάχνουν σε κάθε γωνιά του μουσείου για το θησαυρό ενός πλούσιου εμπόρου από την Κύπρο: Κοσμήματα, πολύτιμα αγγεία και γλυπτά είναι μόνο η αρχή…

Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη.
Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr