Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και τις προοπτικές της έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας» θα παρουσιάσει η Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε διάλεξή της που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00. Στη διάλεξή της, η κα Κουρτέση-Φιλιππάκη θα εστιάσει στο σκέλος της Πρώιμης Προϊστορίας και ειδικότερα της Παλαιολιθικής εποχής.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2011-2015 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία και την ενεργό συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας καθώς και με τη συνδρομή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Γενεύης και του Πανεπιστημίου Eberhard Karls του Tübingen.

Στόχος του ήταν η μελέτη της ανθρώπινης κατοίκησης στο βόρειο τμήμα της Θεσπρωτίας, και συγκεκριμένα στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά, μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα από την ηπειρωτική χώρα στα παράκτια και που δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα αντικείμενο μελέτης. Η έρευνα πεδίου εγγράφηκε σε μια γεωαρχαιολογική προσέγγιση συνδέοντας τη συστηματική αναγνώριση του ανάγλυφου και τη μελέτη της γεωμορφολογικής δυναμικής με τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ερμηνεία τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο Μέσο Καλαμά ένας μεγάλος αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων καταρτίστηκε στη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στο πεδίο και στη διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού, κυρίως λίθινων λαξευμένων τέχνεργων. Ήρθαν επίσης στο φως πολλές νέες αρχαιολογικές θέσεις, το χρονολογικό εύρος των οποίων κινείται από την Παλαιολιθική εποχή έως το τέλος των Ιστορικών Χρόνων και μεταγενέστερα, επιτρέποντας έτσι τον εμπλουτισμό του αρχαιολογικού χάρτη της περιοχής και συμβάλλοντας στον επαναπροσδιορισμό και τη συζήτηση ζητημάτων τα οποία είχαν τεθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ήπειρο ευρύτερα. Η μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι σε εξέλιξη.

Η διάλεξη θα δοθεί στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος», Πανεπιστημίου 30) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο επιστημονικού σεμιναρίου Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας που συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.