Ένα μικρό εικαστικό αφιέρωμα στο έργο, τους τόπους, τα γεγονότα, τις συναντήσεις, τις έριδες και τις απώλειες στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια είναι η έκθεση που θα παρουσιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Η ομαδική έκθεση «Η Περίπτωση Καποδίστρια», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στην Αίγινα, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του φεστιβάλ Fistiki Fest και αργότερα, ολοκληρωμένη, στο Ναύπλιο. Περιλαμβάνει σύγχρονα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών σε μια «συνομιλία» τους με ιστορικά αντικείμενα και έργα τέχνης που ανήκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια και αποτελούν σήμερα μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Οι προσωπογραφίες του και τα σχεδιάσματα της εποχής, το γραφείο του κυβερνήτη, το πρώτο κάθισμά του στο Ναύπλιο, καθώς και το ιστορικό κάθισμα που είχε φέρει από τη Ρωσία, προσωπικά του αντικείμενα, ρολόγια, δαχτυλίδια και ταμπακιέρες, καθώς και τα δώρα του στους γάμους του Γενναίου Κολοκοτρώνη και της Φωτεινής Τζαβέλαινας και, τέλος, επίσημες σφραγίδες και άλλα μικροαντικείμενα, όπως η πλεκτή μεταξωτή ζώνη με τα ελληνικά χρώματα που φιλοτέχνησε και δώρισε στον Καποδίστρια η γυναίκα του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα, Εϋνάρδου.

«Τώρα που πλησιάζει ο καιρός για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θεωρούμε την έκθεση αυτή ως προπομπό. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε το επιστέγασμα του Αγώνα για την Ελευθερία» αναφέρει στο σημείωμα της έκθεσης ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ).

Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού, η οποία την αφιερώνει στον προπάππο της, Αντώνη Πελακάνο, «που 100 χρόνια μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, ίδρυσε το 1928, στο καποδιστριακό Εϋνάρδειο (πρώην σχολείο), το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο. Το μουσείο λειτούργησε εκεί έως το 1982. Σήμερα το κτήριο, όπως και πολλά άλλα καποδιστριακά κτήρια, καταρρέει» αναφέρει η γνωστή τεχνοκριτικός.