Σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Ο Όμηρος στο Αιγαίο» διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων με επίκεντρο τον συμβολικό ομφαλό των Κυκλάδων, τη Δήλο, και τη γειτονική της Μύκονο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με μία ψηφιακή αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Η Άλωση της Τροίας. Ο πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες της Ελεύθερνας».

Με την έκθεση αυτή, ο ψηφιακός κλώνος του σημαντικότερου εκθέματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, του περίφημου πίθου της Μυκόνου, βγαίνει από το μουσείο για να εκτεθεί στην πολύβουη καρδιά του κοσμοπολίτικου νησιού, στα Ματογιάννια.

«Ο πίθος, πάνω στον οποίο ιστορούνται ανάγλυφα δραματικές σκηνές από την Άλωση της Τροίας, αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο αντιπολεμικού περιεχομένου, απόλυτα επίκαιρου στις ταραγμένες εποχές που ζούμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, και ώρα 20.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου. Θα διαρκέσει ως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Η νέα έκθεση εντάσσεται σε σειρά δράσεων μέσω των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων επιχειρεί να εμβαθύνει τη σχέση των πολιτών, των πολυάριθμων επισκεπτών και κυρίως της τοπικής κοινωνίας της Μυκόνου με τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Στο ίδιο πλαίσιο, εκσυγχρονίζει τις μουσειακές υποδομές της Μυκόνου και διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις στη Δήλο.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.