Στην ανάδειξη και πολιτιστική αξιοποίηση του ενετικού φρουρίου «Καστέλο – Σέλινο», που βρίσκεται στην καρδιά της Παλαιόχωρας, προχωρούν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Κανδάνου-Σελίνου.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς προχωρούν στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Το αντικείμενο της σύµβασης περιλαµβάνει τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, που είχε πραγµατοποιηθεί παλαιότερα από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και την καταγραφή, συντήρηση και φωτογράφιση των κεραµικών και άλλων αντικειμένων που θα προκύψουν από την παρούσα δραστηριότητα αλλά και αυτών που ήδη έχουν αποκαλυφθεί.

Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας θα φέρει σταδιακά στο φως ένα ακόµα τµήµα των καταλοίπων των κτισμάτων που βρίσκονταν στο εσωτερικό του φρουρίου καθώς και περισσότερα ευρήματα. Η συντήρηση, η καταγραφή αλλά και η ανάδειξη των ευρημάτων θα καταδείξει τη σπουδαιότητα της θέσης του φρουρίου, καθώς και του οικισµού γενικότερα της Παλαιόχωρας, την περίοδο της Βενετοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην προβολή του πολιτισμού της περιοχής, καθώς και στην τουριστική αξιοποίηση του χώρου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 90.000 ευρώ.