Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει και φέτος διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά, σε μία εβδομάδα γεμάτη παιχνίδι, χαρά και δημιουργία. Έξι πενθήμερα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (21-25/06, 27/06-01/07,  04-08/07, 11-15/07, 18-22/07, 25-29/07) κάνουν το καλοκαίρι στην Αθήνα συναρπαστικό για τους μικρούς φίλους του Μουσείου.

Φέτος, οι πρωταγωνιστές του Μουσείου αφηγούνται την ιστορία τους, ανακατεύοντας τους μύθους με την πραγματικότητα: ένας Κυκλαδίτης τεχνίτης, ένας Κύπριος έμπορος, ένας Αθηναίος πολίτης και η οικογένειά του, αλλά και ένας ημίθεος. Πώς ήταν η καθημερινότητά τους; Tί γλώσσα μιλούσαν; Ποια ήταν η θρησκεία τους; Ποιοι οι φόβοι, ποια η δύναμη και οι ικανότητές τους; Τι άφησαν για τις επόμενες γενιές;

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τα ίχνη τους στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου και θα συνεχίσουν την εξερεύνησή τους στην περιοδική έκθεση του Μουσείου, αυτή τη φορά για να γνωρίσουν έναν σύγχρονο Κινέζο καλλιτέχνη, τον Ai Weiwei. Μέσα από τα έργα του θα  προσπαθήσουν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις ή θα σκεφτούν νέες ερωτήσεις για την ομάδα.

Ημέρα 1: παρατηρώντας τους Κυκλαδίτες τεχνίτες

Τα παιδιά ταξιδεύουν στις Κυκλάδες για να γνωρίσουν δύο αρχαίους Κυκλαδίτες τεχνίτες: έναν αγγειοπλάστη και ένα μαρμαρογλύπτη. Αγγίζουν τα υλικά και τα εργαλεία τους, μαθαίνουν για την έμπνευση και την τεχνική τους. Στο τέλος, δοκιμάζουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο σχηματίζοντας ένα ειδώλιο από χαρτόνι και διακοσμώντας ένα κυκλαδικό αγγείο από πηλό.

Ημέρα 2: ακολουθώντας έναν ημίθεο

Οι μύθοι ανακατεύονται με την πραγματικότητα και τα παιδιά μαθαίνουν για τις περιπέτειες του Ηρακλή, ακολουθώντας τον στον πρώτο του άθλο. Στη συνέχεια, γνωρίζουν τις δυνάμεις άλλων θεών και ηρώων μέσα από τα αγγεία του μουσείου, ζωντανεύουν τις ιστορίες τους και, στο τέλος, τις εικονογραφούν με το δικό τους τρόπο.

Ημέρα 3: ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο

Με τη βοήθεια και τις οδηγίες ενός Κύπριου εμπόρου, τα παιδιά ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στη Μεσόγειο. Παρατηρούν τα αγγεία των αρχαίων εμπόρων, φτιάχνουν τα δικά τους με την τεχνική στένσιλ, τα γεμίζουν με τα προϊόντα τους και κατασκευάζουν σφραγίδες με το λογότυπό τους για την ποιότητα και την προέλευσή τους.

Ημέρα 4: περιδιαβαίνοντας στην Αρχαία Αθήνα

Μία μέρα στη ζωή ενός αρχαίου Αθηναίου: τα παιδιά προπονούνται σε ένα Γυμνάσιο, βγάζουν λόγο με τη βοήθεια μίας κλεψύδρας, ψηφίζουν στην Αγορά χρησιμοποιώντας όστρακα, ετοιμάζονται για έναν αρχαίο γάμο και απολαμβάνουν ένα συμπόσιο ανακαλύπτοντας αρχαία εδέσματα.

Ημέρα 5: ανακαλύπτοντας ένα σύγχρονο πρωταγωνιστή

Τα παιδιά μεταφέρονται σε ένα παλιό σπίτι με σύγχρονα αντικείμενα: μέσα από ένα χάρτη εξερεύνησης στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου εντοπίζουν τα έργα του Ai Weiwei, ανακαλύπτουν τα υλικά τους, τη χρήση και την ονομασία τους.  Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν την τεχνική του κολλάζ για να παρέμβουν σε αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα, μπερδεύοντας υλικά και χρήσεις, παρελθόν με παρόν, φαντασία και πραγματικότητα.

Πληροφορίες

6 κύκλοι συναντήσεων: 21-25 Ιουνίου, 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου,  4-8 Ιουλίου, 11-15 Ιουλίου, 18-22 Ιουλίου, 25-29 Ιουλίου. Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-13.00.

Ηλικίες: 4-8 ετών. Συμμετοχή: 80€, 65€ αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ηλικιακές ομάδες με έναν υπεύθυνο ανά ομάδα. Οι δραστηριότητες κάθε ομάδας προσαρμόζονται στην ηλικία τους.

Υπεύθυνες εργαστηρίων: Κατερίνα Σταμίδη, Ιωάννα Ζαχαροπούλου.

Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων: 210 7294220.