Ο Αιγεύς διοργανώνει την ετήσια συνάντησή του που θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, στις 6:30 το απόγευμα, στο Upper House της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (Σουηδίας 52). Στη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστεί το έργο του Αιγέα κατά το περασμένο έτος και θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή John Bennet, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Σε τι χρησίμευαν τα αιγαιακά κείμενα;» (στην αγγλική γλώσσα).

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της Σχολής, διανθισμένη όπως πάντα με ποικίλες δραστηριότητες.

Σε τι χρησίμευαν τα αιγαιακά κείμενα;

«Ένα πρόβλημα με τις γραπτές μαρτυρίες στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού είναι ότι καλούνται να εκπληρώσουν μια διπλή ερμηνευτική λειτουργία. Από τη μία πλευρά, χρησιμοποιούμε το περιεχόμενο των κειμένων που μπορούμε να διαβάσουμε (ως επί το πλείστον στη Γραμμική Β, λιγότερο τη Γραμμική Α και μόλις και μετά βίας την Κρητική ιερογλυφική), για να κατασκευάσουμε αφηγήσεις που βασίζονται σε κείμενο. Από την άλλη, χρησιμοποιούμε τις αρχαιολογικές συνάφειες των κειμένων για να ερμηνεύσουμε συγκεκριμένα σύνολα (π.χ. ως “αρχεία”) ή τόπους (π.χ. ως “διοικητικά κέντρα”)» αναφέρει ο καθηγητής John Bennet σχετικά με το θέμα της διάλεξής του.

Όπως επισημαίνει, στη διάλεξή του θα προσπαθήσει να διαβάσει πίσω από τα κείμενα  της Γραμμικής B, με στόχο να αξιολογηθεί πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το γραπτό αρχείο, όπως αυτό διασώθηκε ως σήμερα. «Αυτό απαιτεί εξέταση τόσο των αρχαιολογικών και όσο και γραπτών “ταφονομιών” – πώς και γιατί ορισμένα έγγραφα διατηρήθηκαν αρχαιολογικά και γιατί ορισμένα κείμενα παράχθηκαν (ή όχι) σε συστήματα, τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε σήμερα. Η ένταξη των κειμένων της Γραμμικής Β μέσα σε έναν κόσμο εγγραμμάτων ή μη πρακτικών συμβάλλει στη διαμόρφωση κάποιων σκέψεων σχετικά με τη χρήση της γραφής κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. από την αρχή έως στο τέλος της» προσθέτει ο καθηγητής.