Μια δημοπρασία 28 έργων του Χουάν Μιρό, τα έσοδα της οποίας προορίζονταν για τη στήριξη των προσφύγων, συγκέντρωσε το ποσό των 61.600 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie’s του Λονδίνου. Το ποσό αυτό, που είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, θα δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης των έργων, ο εγγονός του Καταλανού ζωγράφου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή επειδή αυτό θα ήθελε ο παππούς του. «Θεωρώ ότι είμαι ο εκτελεστής της τελευταίας επιθυμίας του και ελπίζω ότι κάνω αυτό που θα είχε πράξει και ο ίδιος αν ζούσε σήμερα», είπε ο Χουάν Πουνιέτ Μιρό.

«Ο Μιρό πέρασε πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Γνώρισε τι σημαίνει πείνα, γνώρισε την εξορία κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βίωσε την εξαθλίωση των προσφυγικών καταυλισμών», συνέχισε.

Ο Χουάν Μιρό έζησε εξόριστος στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-39) και γνώρισε από κοντά τη μοίρα των Ισπανών προσφύγων που έφευγαν για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Φρανθίσκο Φράνκο. «Πάντα ήθελε να βοηθά τους αδύναμους, τους πρόσφυγες και τους εξόριστους. Αν ζούσε σήμερα θα σκεφτόταν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία θα μπορούσε αύριο να συμβεί και στην Ισπανία», είπε ο εγγονός του.

Ο Μιρό, που πέθανε το 1983 σε ηλικία 90 ετών, είχε και προσωπικούς λόγους για να αισθάνεται ευγνωμοσύνη απέναντι στον Ερυθρό Σταυρό. Ένας γιατρός του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού έσωσε το πόδι της κόρης του —της μητέρας του Χουάν Πουνιέτ Μιρό— όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, το 1965. «Ο παππούς μου είχε φτιάξει μια ταπισερί για τον Ερυθρό Σταυρό, σε ένδειξη ευχαριστίας που έσωσε την κόρη του, το μοναδικό παιδί του», εξήγησε ο Πουνιέτ Μιρό.