Το νέο τεύχος του, αποκλειστικά συνδρομητικού πλέον, περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» μόλις κυκλοφόρησε και έχει ήδη σταλεί στους συνδρομητές του.

Το τεύχος 120 ξεκινά με τη συνέντευξη του διευθυντή του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) Αγαμέμνονα Τσελίκα, ο οποίος κρατάει ανοιχτό στο ερευνητικό κοινό ένα αρχείο 9.500 χειρογράφων, ενώ οργανώνει ελεύθερα μαθήματα για την ανάγνωση και την κατανόησή τους.

Η αρχαιολόγος Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, σε άρθρο της με τίτλο «Προσκύνημα στη Ζώμινθο», μας ξεναγεί στο Κεντρικό Κτήριο του μινωικού οικισμού και στο ιστορικό της ανασκαφής που ξεκίνησε μαζί της το 1982 ο Γιάννης Σακελλαράκης και συνεχίζει η ίδια μέχρι σήμερα.

Ο αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής, στο άρθρο του «Πλωτινόπολη, Υδραυλική τεχνολογία, πολύχρωμα ψηφιδωτά» παρουσιάζει την αρχαιολογική έρευνα στον «Αγία Πέτρα» και τα μοναδικά ψηφιδωτά που έρχονται σταδιακά στο φως.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, στο τρίτο μέρος του Αφιερώματος στην Κοιλάδα του Μέσου Ρου του Αλιάκμονα, «Οι παραποτάμιοι οικισμοί» σκιαγραφεί την κατοίκηση στην περιοχή από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το τέλος της Αρχαιότητας.

Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Σφακιανάκης με το κείμενό του «Πήλινες πλαστικές εικόνες ανθρώπων», συνεχίζει το Αφιέρωμα στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα, εστιάζοντας στο πλήθος των θραυσμάτων των ειδωλίων του Βρύσινα, εισάγοντάς μας στην πλούσια αφηγηματική τους γλώσσα.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, στη μελέτη της «Αρχαίες λατρείες, νέοι χώροι», μέρος του Αφιερώματος στην Κοιλάδα των Τεμπών, παρουσιάζει μια καινούρια αρχαιολογική θέση και αναφέρεται στις θεότητες που πρωτοστατούν στις γιορτές, τις λατρείες και τους μύθους της περιοχής.

Το τεύχος περιλαμβάνει, επίσης, το πρώτο μέρος ενός Μικρού Αφιερώματος στις Οικονομικές Κρίσεις, στο οποίο μας εισάγει η Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Δέσποινα Ευγενίδου. Ακολουθούν κείμενα της κύριας ερευνήτριας της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνας Μπρέγιαννη («Νομισματικά Συστήματα στον 19ο αιώνα») και της ιστορικού-νομισματολόγου Γιόρκας Νικολάου («Πληθωρισμός και απαξίωση στο Βυζάντιο»).

Τέλος το άρθρο «Από τη φθορά στην αιωνιότητα», ιστορική μελέτη και συντήρηση για πέντε κούκλες του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, συνυπογράφουν οι: Μαρία Αργυριάδη, Ολυμπία Θεοφανοπούλου, Βιργινία Ρωμάνου, Βασιλική Νικολοπούλου, Σωτήρης Μπεκιάρης, από το Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με την πρώτη πλήρη επίσημη παρουσίαση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ασίνης, από την αρχαιολόγο Γεωργία Ήβου, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και αναμόρφωσής του.