Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από το 1986 οργανώνει αρχαιολογικές διαλέξεις με είσοδο ελεύθερη για το επιστημονικό αλλά και το ευρύτερο κοινό. Τα τελευταία χρόνια, οι διαλέξεις αυτές οργανώθηκαν σε κύκλους που αφορούν σε συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Οι έξι πρώτοι κύκλοι που πραγματοποιήθηκαν από το 2009 έως το 2015 και αφορούσαν στις αρχαιότητες της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας έχουν ήδη εκδοθεί σε τρεις τόμους υπό τον γενικό τίτλο Αρχαιολογικές Συμβολές.

Τον Απρίλιο του 2016 ξεκινά ο έβδομος κύκλος διαλέξεων που είναι αφιερωμένος στις μελέτες των αρχαιολόγων και ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην πλούσια αρχαιολογικά περιοχή της Φωκίδας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής διαλέξεις:

—18 Απριλίου 2016: «Ανασχεδιάζοντας τον πολιτιστικό χάρτη της Φωκίδος. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα και οι προοπτικές», Αθανασία Ψάλτη (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος).

—25 Απριλίου 2016: «Οι νέες αρχαιολογικές μαρτυρίες  για την αγροτική παραγωγή κατά την ύστερη αρχαιότητα στην ιερή γη των Δελφών», Βασιλική Τσούμαρη, Μαρία Βασιλείου, αρχαιολόγοι.

—9 Μαΐου 2016: «Ανασκαφή τάφων στο Χρισσό έτους 1969: η συμβολή τους στην έρευνα και τη μελέτη της τοπογραφίας της Φωκίδας κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους», Έλενα Κουντούρη (Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟΑ).

—16 Μαΐου 2016: «Η λατρεία στην Εσπερία Λοκρίδα μέσα από τους μύθους, τις γραπτές πηγές και τα ιερά», Ανθούλα Τσαρούχα (αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος).

—23 Μαΐου 2016: «Η προστασία από καταπτώσεις βράχων του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Στρατηγικές και μελέτες», Δημοσθένης Σβολόπουλος (Διευθυντής Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ΥΠΠΟΑ), Ελένη Τουμπακάρη (αρχιτέκτων Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ΥΠΠΟΑ), Απόστολος Ρίτσος (μελετητής).

—30 Μαΐου 2016: «Προσπάθειες εφαρμογής πολιτιστικής διαχείρισης. Η περίπτωση της Φωκίδας», Γεώργιος Κακαβάς (Διευθυντής Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου).

—6 Ιουνίου 2016: «Από τους Δελφούς στο Κάλλιο. Διαδρομή στο τοπίο κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους», Νικόλαος. Πετρόχειλος (αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος).

—13 Ιουνίου 2016: «Το έργο της προστασίας μνημείων νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Φωκίδα», Γεώργιος Παπανδρέου (Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου).

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, 19.00-21.00, στο Auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ν. Δούκα 4, 5ος όροφος) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Χωρίς κράτηση θέσης, προσέλευση στις 18.30.