«Η επικρατούσα άποψη ότι ο Σλήμαν ανέσκαψε και αποκάλυψε μέσα σε τέσσερις μήνες του 1876 έναν νέο Πολιτισμό, συνάδει με τη δική του επιθυμία να καρπώνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε του επιχείρηση. Ωστόσο, δεν ήταν ο Σλήμαν, αλλά ένας άλλος αρχαιολόγος που κατέγραψε με λεπτομέρεια την αποκάλυψη των “πολύχρυσων Μυκηνών” την ώρα που συνέβαινε, συνέστησε τον πρώτο, πλήρη κατάλογο των πολύτιμων ευρημάτων σε χρόνο ρεκόρ, ανέσκαψε και ανέδειξε κι άλλες αρχαιότητες της ίδιας εποχής, έκανε την πρώτη συνθετική προσέγγιση συγχρονισμού των ευρημάτων και έστησε την πρώτη, λαμπρή έκθεση της νέας αρχαιολογίας, στο πρωτοποριακό θεματικό, αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας: το Μυκηναίο Μουσείο (1878-1894)».

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θα μας αποκαλύψει ο δρ Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε διάλεξή του με τίτλο «”(…) έρρωσο. Ερρίκος Σχλιέμανν”. Η ανακάλυψη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και η δημιουργία του Μυκηναίου Μουσείου μέσα από τις αναφορές των πρωταγωνιστών της», που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Mαρτίου 2016, και ώρα 18:30, στο Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).