Το Μουσείο J.P. Getty επέστρεψε στην Ιταλία μια κεφαλή από τερακότα του 4ου αι. π.Χ. που απεικονίζει τον θεό Άδη και είχε κλαπεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Μοργκαντίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.

Το Μουσείο Getty είχε αγοράσει την κεφαλή του Άδη το 1985, έναντι 530.000 δολαρίων, από τον Νεοϋορκέζο συλλέκτη Maurice Tempelsman, ο οποίος την είχε αγοράσει από τον Λονδρέζο έμπορο αρχαιοτήτων Robin Symes. Οι έρευνες του αμερικανικού μουσείου για την προέλευση της κεφαλής είχαν κρατήσει δύο χρόνια. Τελικά η προέλευση του έργου καθορίστηκε χάρη στην ομοιότητά του με τέσσερα θραύσματα που είχαν βρεθεί κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μοργκαντίνα στη Σικελία.

Η Μοργκαντίνα, μια αρχαία ελληνική αποικία, τα λείψανα της οποίας βρίσκονται δίπλα στη σύγχρονη πόλη Aidone (Αηδόνα) της Σικελίας, είναι μια θέση στην οποία έχουν γίνει λαθραίες ανασκαφές επανειλημμένα. Από εκεί προερχόταν η Αφροδίτη της Μοργκαντίνα, ένα άγαλμα το οποίο είχε αγοράσει το Getty από τον Symes το 1988 έναντι του ποσού των 18 εκατομμυρίων δολαρίων και το οποίο το 2011, μετά από μακροχρόνια αντιδικία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και του μουσείου, επέστρεψε στη Σικελία.

Έναν χρόνο νωρίτερα το αρχαιολογικό μουσείο της Μοργκαντίνα είχε υποδεχθεί ένα μέρος του θησαυρού της Μοργκαντίνα που επέστρεψε στη Σικελία από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Επρόκειτο για δεκαέξι αντικείμενα από ασήμι, που χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς θρησκευτικούς σκοπούς και συμπόσια.

Η κεφαλή του Άδη θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Aidone, το οποίο στεγάζει ήδη την Αφροδίτη της Μοργκαντίνα.

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Μουσείο Getty.