Με ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, την Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego, με χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια, κεράσματα και άλλες εκπλήξεις, το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του στις 19, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2015.

—«Ναοί και άλλα κτήρια από lego εμπνευσμένα από την Ακρόπολη» (Παιδικό εργαστήριο)

Οι μικροί φίλοι που θα επισκεφθούν το Μουσείο τις γιορτινές μέρες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με πολλή φαντασία δικά τους κτήρια από λευκά τουβλάκια lego. Έμπνευσή τους, οι ναοί, οι κίονες και τα κιονόκρανα από την Ακρόπολη!

Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: 11.00 και 13.00. Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ και απευθύνεται σε παιδιά 7-11 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση στο 210 9000900 (Δευτ.-Παρ., 09.00-16.00). Συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 25 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 90 λεπτά.

—«Φώτισε με τις ευχές σου το Μουσείο»

Οι ευχές των αρχαίων αποτυπώνονται με διαφορετικούς τρόπους σε σπουδαία εκθέματα του Μουσείου. Παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους συζητούν γι’ αυτές με τους Αρχαιολόγους- Φροντιστές στην αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής, ανάμεσα στα αγάλματα των ιππέων. Στη συνέχεια, στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα καταγράφουν τις ευχές τους προσθέτοντας το δικό τους φως στο φως του Μουσείου.

Ημέρες και ώρες δράσης: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: Από τις 16.00 έως τις 19.00. Η δράση πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και απευθύνεται σε παιδιά έως 12 ετών. Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητη η συνοδεία γονέα/συνοδού με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου. Η δράση ξεκινά στην αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής, ανάμεσα στα αγάλματα των ιππέων.

—«Στόλισε τον πέπλο της Αθηνάς»

Ένα αντικείμενο σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας, ο πολύχρωμος πέπλος της Αθηνάς με θέμα τη Γιγαντομαχία, αναδύεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και γίνεται έμπνευση για να στολίσουν παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους, τον δικό τους πέπλο.

Ημέρες και ώρες δράσης: Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: Από τις 11.00 έως τις 18.00. Η δράση πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και απευθύνεται σε παιδιά έως 12 ετών. Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητη η συνοδεία γονέα/συνοδού με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου. Η δράση ξεκινά στην προθήκη 8 της αίθουσας της αρχαϊκής συλλογής.

—«Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» (περιοδική έκθεση)

Συνεχίζεται ως τις 10 Ιανουαρίου 2016 η περιοδική έκθεση με θέμα τα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Το Μουσείο προσκαλεί και τους μικρούς επισκέπτες από 8 ετών με τους γονείς τους να μάθουν για τα μυστήρια στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και να αναζητήσουν τα χαρακτηριστικά εκθέματα της έκθεσης με το δωρεάν φυλλάδιο «Μια εξερεύνηση στα μυστήρια της Σαμοθράκης», με τη βοήθεια του καπετάνιου Αρισταγόρα.

Η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη.

—Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 12.00, οι σπουδαστές των μουσικών συνόλων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας θα παρουσιάσουν μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με γνωστά έργα των Bach, Strauss, Tchaikovsky κ.ά., υπό τη διεύθυνση των Μ. Παπαπέτρου και Ν. Σαραντίδου. Στη συναυλία θα συμμετέχει και η εντυπωσιακή χορωδία του μοντέρνου τμήματος Jazz Pop Gospel Choir υπό τη διεύθυνση της Μ. Σάττι.

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 12.00, το ιστορικό σχήμα της Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει ένα πρωτοχρονιάτικο εορταστικό ρεπερτόριο, με γνωστά ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Τη μουσική θα διευθύνει ο Σμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.

Το «μαγικό» γούρι 2016

Το φετινό γούρι του Μουσείου Ακρόπολης σε σχέδιο της Αλεξάνδρας Τσουκαλά είναι εμπνευσμένο από τη μαρμάρινη μαγική σφαίρα που βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Διονυσιακό Θέατρο. Απεικονίζει τον Θεό Ήλιο σε θρόνο, ένα λιοντάρι, έναν δράκοντα και διάφορα μαγικά σύμβολα. Η σφαίρα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες με την προσδοκία ότι η μαγική της δύναμη θα οδηγούσε στο καλό και την ευτυχία.