Έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 θα μπορούν οι επισκέπτες του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου να δουν τις δύο περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζει το Μουσείο στο Ιλίου Μέλαθρον.

«Η ΠΑΤΡΙC ΑΝΤΙΝΟΟΝ ΘΕΟΝ» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του πρώτου ορόφου. Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Μουσείων (στις 19 Μαΐου 2015) και «αφηγείται» την ιστορία του αυτοκράτορα Αδριανού και του Αντίνοου, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα νομίσματα της εποχής τους από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου.

Περιλαμβάνει 59 χρυσά, αργυρά και χάλκινα ρωμαϊκά και ελληνορωμαϊκά νομίσματα, στα οποία απεικονίζονται ο αυτοκράτορας Αδριανός, η σύζυγος του Σαβίνα και ο ευνοούμενός του, Αντίνοος. Ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στους δύο άνδρες οδήγησε τον Αδριανό, μετά από τον άδοξο θάνατο του νεαρού, στην καθιέρωση της λατρείας του καθώς και στην απεικόνισή του σε γλυπτά και σε νομίσματα πολλών πόλεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στον δεύτερο όροφο του Ιλίου Μελάθρου, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, παρουσιάζεται η έκθεση «Όθεν αργύρου εστί γενέθλη. Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα».

Η έκθεση εστιάζει στην αρχαϊκή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταλλάσσονται η κοινωνία, τα πολιτεύματα και η τέχνη. Η θεματολογία επικεντρώνεται στη νομισματοκοπία κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, στην παρουσίαση των μεθόδων εξόρυξης και επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων κατά την αρχαιότητα στο Λαύριο και τη Σίφνο, με σκοπό τη χρήση τους κυρίως στην παραγωγή νομισμάτων. Επιπλέον παρουσιάζεται το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν κανόνες διαχείρισης και ελέγχου τόσο της εξόρυξης όσο και της εμπορικής διάθεσης των πολύτιμων μετάλλων.

Η έκθεση ολοκληρώνει μία πρωτοπόρα συνεργασία του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου με το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίων Νομισματικών Σπουδών και τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, που ως στόχο έχει να παρουσιάσει την ελληνική αρχαιομεταλλουργία και τη νομισματική στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210 3643774, 210 3632057, e-mail: epnom@culture.gr.