Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά 9 έως 12 ετών, με τίτλο «Ζωγραφίζοντας στο Μουσείο» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα παιδιά, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, γνωρίζουν το έργο Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Σχεδιάζουν με μολύβι και κάρβουνο, ζωγραφίζουν με τέμπερες, παστέλ και μαρκαδόρους, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να επισκεφθούν τις συλλογές του Μουσείου, να εμπνευστούν από τα αντικείμενα και να συνθέσουν τα έργα τους.

Το εργαστήρι διεξάγεται από τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη. Θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις (κάθε Σάββατο, 13.00-15.00) από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

Θεματικές Ενότητες

—Αρχαίο ή μοντέρνο;

Τι σχέση έχει ο Modigliani με τα κυκλαδικά ειδώλια; Τον 19ο και τον 20ό αιώνα ζωγράφοι και γλύπτες όπως οι C. Brancusi, Henry Moore, A. Modigliani, J. Epstein, A. Derain, B.Hepworth κ.ά. προσπαθούν να εγκαταλείψουν τον ακαδημαϊκό τρόπο ζωγραφικής και τη ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Ανακαλύπτουν στα μουσεία τα κυκλαδικά ειδώλια και γοητεύονται από την απλότητα και την αφαίρεση που χαρακτηρίζει τις μορφές αυτές. Τα παιδιά, παρατηρώντας τα κυκλαδικά ειδώλια του Μουσείου και συγκρίνοντάς τα με τις μορφές στα έργα του Modigliani, θα ζωγραφίσουν τις δικές τους συνθέσεις σε χαρτί, με μολύβια, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους, και θα δημιουργήσουν τρισδιάστατες συνθέσεις με τη χρήση χρωματιστών χαρτιών.

Η Γεωμετρική Τέχνη στην αγγειογραφία και ο κυβισμός στα έργα του Picasso

Ο Πικάσο κάποτε είπε: «Ζωγραφίζω τα αντικείμενα όπως τα σκέφτομαι, όχι όπως τα βλέπω». Στις συνθέσεις του, ιδιαίτερα στην κυβιστική περίοδο, αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσω της γεωμετρικής δομής του αντικειμένου, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τις καθαρές φόρμες, το περίγραμμα και τα γεωμετρικά σχήματα. Ζωγραφίζει τα αντικείμενα από πολλές μεριές ταυτόχρονα και από πολλές οπτικές γωνίες, αφαιρώντας τα επιμέρους στοιχεία ενώ με την επανάληψη της φόρμας δίνει την αίσθηση της κίνησης. Οι καθαρές φόρμες του Picasso και οι γεωμετρικές μορφές, καθώς και τα γεωμετρικά σχήματα στα αγγεία του Μουσείου θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αγγεία από… πολλές οπτικές γωνίες, να ζωγραφίσουν «πολύπλευρες» μορφές και σχήματα και να συνθέσουν τα δικά τους έργα, με μολύβια, ξυλομπογιές, τέμπερες και χρωματιστά χαρτιά.

Η ζωγραφική του Chagall και του Παρθένη

Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε τα όνειρα σε έναν καμβά; Τα παιδιά θα γνωρίσουν δυο ζωγράφους, τον Chagall και τον Παρθένη, που η ζωγραφική τους είναι σαν μια ονειρική αποτύπωση της ζωής και των ανθρώπων γύρω τους. Θα μάθουν πώς οι δυο αυτοί ζωγράφοι χειρίζονται το περίγραμμα και τη φόρμα στα έργα τους και θα παρατηρήσουν πώς χρησιμοποιούν το χρώμα για να αποδώσουν αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα στις συνθέσεις τους. Θα γνωρίσουν ακόμα πώς απεικονίζονται τα ζώα στο έργο του Chagall και θα ανακαλύψουν ποια ζώα κρύβονται στις συλλογές του Μουσείου.  Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη φαντασία τους, θα δημιουργήσουν τις δικές τους παραμυθένιες και ονειρικές συνθέσεις με ξηρά παστέλ, λαδοπαστέλ και τέμπερα και θα τις μεταφέρουν σε καμβά.

Πρόσωπα και προσωπογραφίες στην αρχαία Ελληνική Τέχνη και στο έργο Ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 20ού αιώνα

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οι καλλιτέχνες στις προσωπογραφίες προσπαθούσαν να αποτυπώσουν κατά κύριο λόγο το πρόσωπο ρεαλιστικά, όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γινόταν . Με την εμφάνιση όμως των νέων ρευμάτων της τέχνης, όπως του μοντερνισμού, του κυβισμού, του φοβισμού, οι καλλιτέχνες ελευθερώθηκαν και άρχισαν να αποτυπώνουν περισσότερο τον εσωτερικό κόσμο, τον ψυχισμό και τα συναισθήματα του προσώπου που απεικόνιζαν όπως τα αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Στον κύκλο αυτό τα παιδιά θα εμπνευστούν από έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Cezanne, του Klee, του Kokoschka, του Munch, του Dali αλλά και του Εγγονόπουλου και θα μάθουν πώς να σχεδιάζουν πρόσωπα, στην αρχή σε χαρτί με υλικά σχεδίου και μετά σε τελάρο με τέμπερες. Η φαντασία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των συνθέσεων αυτών που σε συνδυασμό με το χρώμα θα έχει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες

Συμμετοχή: €120 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €100). Φίλοι ΜΚΤ: €100 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Παρέχονται τα υλικά. Η παρουσία των παιδιών είναι απαραίτητη και στις οκτώ συναντήσεις του κύκλου. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, url: www.cycladic.gr. Κρατήσεις στο τηλ. 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00.