Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την περιβαλλοντική ιστορία της Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Σκοπός της συνάντησης ήταν να μυήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και γενικό κοινό σε έναν νεοπαγή κλάδο της ιστορικής επιστήμης και να παρουσιάσει σχετική έρευνα που διεξήχθη από πολυμελή διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η έρευνα αφορά στη συνεχή μεταβολή της αμοιβαίας σχέσης μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος σε μια τυπική περιοχή της Μεσογείου με αρχαιολογικά ευρήματα, πλούσιες αφηγηματικές και αρχειακές πηγές, η οποία αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα για μελέτες περιβαλλοντικής ιστορίας. Στην εικόνα που ανασυγκροτείται για την περιοχή της Χαλκιδικής συνυπάρχουν ποιοτική γεωργία, τουρισμός, μοναχισμός και εξορυκτική βιομηχανία.

Η δημιουργία και εμπέδωση των αντιφάσεων αυτών, που αποτυπώνουν και το σύγχρονο περιβαλλοντολογικό προβληματισμό για την περιοχή, μελετήθηκε με τη βοήθεια ειδικών γεωβοτανολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών όλων των περιόδων, ιστορικών της τέχνης, γλωσσολόγων και κοινωνικών ανθρωπολόγων.

Στον δικτυακό τόπο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς έχουν αναρτηθεί σχετικά links ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει, μαγνητοσκοπημένες, τις εργασίες της ημερίδας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι:

– Βάσω Σειρηνίδου (Επίκ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ): «Οι ιστορικοί στη φύση. Μια εισαγωγή στην περιβαλλοντική ιστορία».

– Βασίλης Κ. Γούναρης (Καθηγητής ΑΠΘ): «Όψεις της περιβαλλοντικής ιστορίας της Χαλκιδικής».

– Σαμψών Παναγιωτίδης (Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ): «Ανάλυση γύρης, παράθυρο στο παρελθόν της βλάστησης».

– Μπετίνα Τσιγαρίδα (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας): «Αρχαίοι οικισμοί και φυσικό περιβάλλον στη Χαλκιδική».

– Γιάννης Ξυδόπουλος (Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ): «Ντόπιοι και άποικοι στη Χαλκιδική (Εποχή Χαλκού-Κλασική Εποχή)».

– Κωστής Σμυρλής (Αναπλ. Καθηγητής, New York University): «Κατοίκηση και περιβάλλον στη μεσαιωνική Χαλκιδική».

– Ηλίας Κολοβός (Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης): «Ένα περιβαλλοντικό ζήτημα από το παρελθόν: τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στα χρόνια των Οθωμανών».

– Κατερίνα Γαρδίκα (Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ): «Το κατακερματισμένο περιβάλλον της Χαλκιδικής στον Μεσοπόλεμο».

– Γιώργος Αντωνίου (Ακαδ. Συνεργάτης ΔΙΠΑΕ): «Περιβαλλοντικές και αστικές ουτοπίες: Το ΑΠΘ στη Βουρβουρού της Σιθωνίας».

– Γλαύκη Γκότση (Δρ Ιστορίας της Τέχνης): «Οι εικαστικές παραστάσεις της Χαλκιδικής και η σχέση ανθρώπων-περιβάλλοντος: ιστορική προσέγγιση στον 20ό αιώνα».