Μέχρι κι αυτή την Κυριακή 19 Ιουλίου θα διαρκέσει η έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών», που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Η έκθεση, μια μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας και τους ανθρώπους της μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών με την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χάρη Γιακουμή, περιλαμβάνει πάνω από 200 αυθεντικές φωτογραφίες, δύο υδατογραφίες, πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά στερεοσκόπια εποχής, όπου παρουσιάζονται 100 στερεοσκοπικές φωτογραφικές πλάκες σε τρισδιάστατη μορφή. Επιπλέον, η έκθεση συμπληρώνεται και με μια επιλογή φωτογραφιών Αθηναίων της εποχής μας («Βλέμματα της πόλης») με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου.

Για τους επισκέπτες που θα θελήσουν να κρατήσουν ζωντανή την εμπειρία αυτού του οδοιπορικού, διατίθενται τα βιβλία Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ό αιώνα (Χ. Γιακουμής-Τάσος Α. Ανδρέου, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2014) στα ελληνικά και αγγλικά, και Πρόσωπα των Αθηνών από τον 19ο στον 20ό αιώνα, 1855-1960 (Β. Μαυροειδάκου-Χ. Γιακουμής, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2015), στα ελληνικά και γαλλικά, καθώς κι επιλεγμένες αναπαραγωγές φωτογραφιών υψηλών προδιαγραφών, έτοιμες για πλαισίωση.

Πληροφορίες

Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, Θησείο, τηλ.: 211.0126486. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά και σαββατοκύριακο 10:00-18:00. Γενική είσοδος: 4 €.