Ο NEON και η Whitechapel Gallery παρουσιάζουν στον εκπληκτικό κήπο της Γαλλικής Σχολής, την έκθεση Terrapolis με έργα 37 καλλιτεχνών από 18 χώρες, στη δεύτερη μεγάλη συνεργασία τους στην Αθήνα.

Η έκθεση Terrapolis, σε επιμέλεια της Iwona Blazwick, διευθύντριας της Whitechapel Gallery, παρουσιάζει έργα σύγχρονης τέχνης που συνδέουν το ανθρώπινο με το ζωώδες. Απηχώντας τους Σάτυρους, τις Σφίγγες, τους Κένταυρους της αρχαιοελληνικής γλυπτικής, 37 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν γλυπτά, εγκαταστάσεις και φιλμ με στοιχεία από τη μυθολογία, το αρχαίο δράμα και το ζωικό βασίλειο, προτείνοντας μια «βιοηθική» για τον 21ο αιώνα.

«Ανεπηρέαστος, στο μέτρο του δυνατού, από το χαμηλό βαρομετρικό των εσωτερικών εξελίξεων, και επειδή ακριβώς τα διλήμματα που ορθώνει μπροστά μας η συγκυρία είναι τεράστια, ο οργανισμός ΝΕΟΝ ακολουθεί σταθερά την πορεία που χάραξε και τους στόχους που έθεσε από την ίδρυσή του: Να κάνει τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης κτήμα του ευρύτερου κοινό» είπε ο ιδρυτής του οργανισμού Δημήτρης Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα προσπαθούμε να βγάλουμε τα έργα της σύγχρονης τέχνης από τα μουσεία και τις γκαλερί, ώστε να γίνουν ελεύθερα προσβάσιμα σε δημόσιους χώρους, να εισβάλουν στη συλλογική μας καθημερινότητα και να γίνουν μέρος της».

Ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Alexandre Farnoux, αφού σχολίασε ότι για πρώτη φορά ο κήπος της Σχολής έχει τόσο πολύ κόσμο, σημείωσε ότι «με την έκθεση που διοργανώνει ο ΝΕΟΝ μας δίνεται η ευκαιρία να ανοίξουμε τον κήπο της στο αθηναϊκό κοινό, εκφράζοντας έτσι τους δεσμούς μας και την ευγνωμοσύνη μας στην Αθήνα».

«Το ερώτημα που τίθεται στην έκθεση Terrapolis είναι αν όλοι εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας πολίτες της γης, όχι μόνο πολίτες μιας πόλης, μιας χώρας, αλλά όλου του πλανήτη. Και είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες: θεοί και τέρατα, θέατρο, μεταμορφώσεις και βιοηθική» είπε η επιμελήτρια της έκθεσης Iwona Blazwick.

Στην έκθεση δεσπόζει ένας μισοκοιμισμένος ιπποπόταμος, ένα γλυπτό από λάσπη των Allora και Calzadilla, που ξεπροβάλλει από τη γη, ενώ ένας performer κάθεται στην πλάτη του, διαβάζει εφημερίδα και σφυρίζει με μία σφυρίχτρα κάθε φορά που εντοπίζει μια ιστορία κοινωνικής αδικίας.

Επίσης μια μεγάλη ακανόνιστη σφαίρα από πηλό κρέμεται από ένα σκοινί, έργο του William Cobbing, και ανακαλεί στη μνήμη μας τον μύθο του Προμηθέα, που φημολογείται ότι είχε δημιουργήσει ανθρώπινα όντα από πηλό. Μια σειρά από φουσκωτά γλυπτά μεγάλης κλίμακας της Hamilton και του Byrne αναμιγνύουν τη λαϊκή κουλτούρα με εμβληματικές εικόνες των καλών τεχνών.

Η κολοκύθα που αποτελεί ένα μοτίβο που επανέρχεται σταθερά στην εικονογραφία του έργου της Kusama, αλλά και τα εκμαγεία της Αλίκης Παλάσκα, με τις κοιλιές ανθρώπων, που η απόλυτη εφευρετικότητα επιδεικνύεται από την επιλογή των υλικών της, που είναι φωλιές εντόμων, κομμάτια φτέρης, κερί μελισσών, αλλά και πιο παραδοσιακά ανόργανα υλικά της γλυπτικής, είναι μερικές μόνο από τις μοναδικές δημιουργίες της έκθεσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης, όπως Caroline Achaintre, Allora and Calzadilla, Huma Bhabha, Lynn Chadwick, William Cobbing, Enrico David, Angus Fairhurst, Lucio Fontana, Asta Gröting, Markus Karstieß, Yayoi Kusama, Richard Long, Sarah Lucas, Marlie Mul, Katja Novitskova, NorbertPrangenberg, Ugo Rondinone.

Επίσης η έκθεση περιλαμβάνει νέες δημιουργίες του Αθανάσιου Αργιανά, της Ελένης Καμμά, του Διονύση Καβαλλιεράτου, της Αλίκης Παλάσκα και του Κώστα Σαχπάζη.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 27 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου, Τρίτη-Σάββατο 10:00-21:00 και Κυριακή 12:00-18:00. Παράλληλα στον χώρο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ενώ οι ξεναγήσεις θα γίνονται µε αυτόματες ηχογραφημένες πληροφορίες.