Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συμμετέχει ενεργά στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου 2015), με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

«Επανάχρηση – Ανακύκλωση κατά την αρχαιότητα» είναι το θέμα φωτογραφικής έκθεσης που παρουσιάζεται στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, και ώρα 20:30, συναυλία του μουσικού σχήματος CARTE POSTALE με ρομαντικές μελωδίες βασισμένες σε κινηματογραφικά μοτίβα.

Για τη Δευτέρα 18 Μαΐου, και ώρα 19:30, έχει προγραμματιστεί ομιλία της δρος Γεωργίας Αλεξοπούλου, Προϊσταμένης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, με τίτλο «Η ζώσα πολιτιστική κληρονομιά για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική» (στο αμφιθέατρο του Μουσείου Πατρών).

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ημέρα Μουσείων

—«Τα παιδία παίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών»: Στο πρώτο στάδιο του προγράμματος παρουσιάζονται τα εκθέματα της αίθουσας Ιδιωτικού Βίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και ιδιαίτερα η προθήκη με τις καθημερινές ασχολίες, όπου εκτίθενται παιχνίδια της αρχαιότητας. Στη συνέχεια τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μέσω παρουσίασης powerpoint, για τα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια εκείνης της εποχής. Η παρουσίαση περιλαμβάνει απεικονίσεις παιχνιδιών, ερμηνεία αυτών και κάποιες απλές ερωτήσεις που θα πρέπει τα παιδιά να απαντήσουν. Στο τελευταίο στάδιο τα παιδιά φτιάχνουν παζλ, στα οποία απεικονίζονται τα αρχαία παιχνίδια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Α’-Β’ Γυμνασίου και θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 12-15 και 21-22 Μαΐου. Ώρες έναρξης: 9:00 και 12:00. Διάρκεια 90′. Σχεδιασμός και κατασκευή παζλ: Θανάσης Θεμελής, Ζωγράφος. Υπεύθυνη: Λίλα Κουτσουμπελίτη (τηλ. 2613 616176).

—«Αρχαιολόγος για μια μέρα»: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ’-Στ’ Δημοτικού και θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από τις 15 έως τις 18 Μαΐου. Ώρες έναρξης: 9:00 και 11:00. Διάρκεια προγράμματος 90′. Υπεύθυνη: Αλεξία Μπαρδάκη.

—«Μια πρώτη γνωριμία με την τέχνη και τη διάσωση της βυζαντινής τοιχογραφίας»: Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αφού προσδιοριστεί ο όρος «τοιχογραφία», γίνεται αναφορά στις τεχνικές κατασκευής της, την αποτοίχιση τοιχογραφιών από ναούς που κατέρρευσαν μετά από σεισμική δραστηριότητα, στις μεθόδους και τα στάδια αγιογράφησης. Στο πλαίσιο επιτόπιας πρακτικής άσκησης, πραγματοποιείται αποτοίχιση τοιχογραφίας από συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας, καθώς και διαδραστικό παιχνίδι για τους μαθητές.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 18-20 Μαΐου. Διάρκεια: 90′. Υπεύθυνοι: Νίκος Βασιλάκης, Αναστασία Σαμπαζιώτη, Αθανάσιος Τζελετόπουλος, Κωνσταντίνος Ράλλης, Παυσανίας Θεοδωρακόπουλος. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610 275070.

—«Ανθρώπινη Αλυσίδα»: Σχεδιασμένο για ειδικές κοινωνικές ομάδες, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 18 και 19 Μαΐου. Ώρες έναρξης: 9:00 και 11:00. Διάρκεια: 90′. Υπεύθυνοι: Γεωργία Μανωλοπούλου, Θανάσης Θεμελής.