Περιοδική έκθεση με τίτλο «Από τις Αποθήκες… επιλεγμένα ευρήματα από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Λεμεσού», διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το σημαντικότερο και γοητευτικότερο μέρος ενός μουσείου είναι οι αποθήκες του. Εκεί μεταφέρονται, ταξινομούνται και μελετώνται όλων των ειδών τα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι ένας ολοζώντανος, δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα σιωπηλός και αθέατος κόσμος. Παλιά και νέα ευρήματα, που για διάφορους λόγους παραμένουν στην αφάνεια, περιμένουν τη σειρά τους για να εκτεθούν και να εισπράξουν την αγάπη και το θαυμασμό του κοινού.

Ταπεινά πήλινα αγγεία και αγάλματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και πολύτιμα κοσμήματα, εργαλεία και πήλινα ειδώλια, παρατάσσονται ομαδοποιημένα σύμφωνα με το υλικό κατασκευής τους σε ράφια και συρτάρια των αποθηκών. Με αυτό το ετερόκλητο αλλά συναρπαστικό πλήθος αρχαίων αντικειμένων έρχεται σε επαφή καθημερινά και με διάφορες αφορμές το προσωπικό του μουσείου.

Οι αποθήκες δεν είναι συνήθως χώροι επισκέψιμοι για το κοινό. Με την έκθεση αυτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλύτερα ως δράση παρά ως έκθεση, επιχειρείται ένα «άνοιγμα» των αποθηκών στο ευρύτερο κοινό, μέσω κάποιων ξεχωριστών ευρημάτων «Από τις Αποθήκες…». Τα περισσότερα εκτίθενται για πρώτη φορά, μερικά μάλιστα είναι πολύ πρόσφατα ευρήματα. Η επιλογή τους στόχο έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τέρψη, αλλά κυρίως αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, μέσα από την επαφή με τη σταθερότητα του παρελθόντος και τη διάρκεια των ανθρώπινων έργων.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού. Θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, και ώρα 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.