Ο δημόσιος χρόνος και ο σαφής, κοινός προσδιορισμός του είναι φαινόμενο των τελευταίων αιώνων και είχε σημαντικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό βίο. Τα δημόσια ρολόγια, και κυρίως οι πύργοι ρολογιών, υπήρξαν επί αιώνες η κοινή χρονική αναφορά που βαθμονόμησε τις ανθρώπινες δραστηριότητες και, ως συνέπεια, μετέβαλε την αντίληψη για τη ροή των γεγονότων και τη διάρθρωση της καθημερινότητας.

Πτυχές του φαινομένου της δημόσιας ωροδοσίας παρουσιάζονται στην έκθεση «Δημόσια μηχανικά ρολόγια στην Ελλάδα, 15ος-20ός αιώνας», που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στις 20:00.

Οι επιμελητές Ανδρέας Λυμπεράτος (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Δημήτρης Χαριτάτος (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών) έχουν βασιστεί σε στοιχεία που συνέλεξαν από όλον τον ελλαδικό χώρο. Με τη χρήση φωτογραφιών δημόσιων ρολογιών και μηχανισμών τους, αναδεικνύουν ιστορικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και χωροτακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τον δημόσιο χρόνο στην Ελλάδα.

Η έκθεση είναι μέρος των αποτελεσμάτων του προγράμματος ΚΡΗΠΙΣ – ΕΛΙΣΤΟΚΑΙΝΟ του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών / Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας και παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών.

Πληροφορίες

Τόπος: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 288.036, e-mail: bookstore-thessaloniki@miet.gr, url: http://www.miettsimiski11.blogspot.com
Διάρκεια: 24 Απριλίου – 16 Μαΐου 2015. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.