«Η Αρχαιολογία του Χθες: με αφορμή μια συλλογή νεώτερων κεραμικών και ένα φωτογραφικό αρχείο» είναι ο τίτλος διάλεξης του Γιώργου Κυριακόπουλου που διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, και ώρα 18.30, ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος θα παρουσιάσει το φωτογραφικό του αρχείο νεώτερων ελληνικών λαϊκών κεραμικών, που βασίζεται τόσο στην προσωπική του συλλογή, όσο και στις περιηγήσεις του των τελευταίων σαράντα χρόνων στα εν λειτουργία αλλά και στα εγκαταλελειμμένα αγγειοπλαστεία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παρουσίαση των κεραμικών γίνεται σύμφωνα με τις χρήσεις τους και απευθύνεται κυρίως σε αρχαιολόγους που θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα την αγγειοπλαστική παραγωγή των τελευταίων τριών αιώνων, ώστε να μπορούν να εξάγουν τα όποια συμπεράσματα θα τους ήταν χρήσιμα σε σχέση με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τον τομέα της δικής τους ειδίκευσης.

Ως επίμετρο θα παρουσιαστεί ένα δεύτερο φωτογραφικό αρχείο από εσωτερικά ερειπωμένων σπιτιών και εργαστηρίων και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο ζωής που συνόδευε αυτά τα κεραμικά.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).